Jägareförbundet Kalmar län utnyttjar Ölands skördefest för att berätta om sin verksamhet.

Jägareförbundet Kalmar län utnyttjar Ölands skördefest för att berätta om sin verksamhet. Foto: Jan Henricson

Full fart på Jägareförbundets skördefest

När den välbesökta skördefesten hålls på Öland passar Jägareförbundet Kalmar län på att sprida information om jakt och om förbundet.

Det gäller att utnyttja rätt tillfällen för att nå så många som möjligt. Så resonerar Jägareförbundet Kalmar län som passar på att delta när Öland formligen översvämmas av besökare i samband med den årliga skördefesten.

Instruktör Birger Fransson berättade om hur man kan få en bättre jakthund genom att träna lydnad. Foto: Jan Henricson

Det senaste veckoslutet var det dags igen och på gårdsplanen utanför Ribes fritidsbutik i Tävelsrum någon mil från Färjestaden, hade Kalmarjägarna ordnat ett späckat program som vände sig både till jägare och till människor som vet mindre om jakt och viltvård.

Pumpor och luftgevär

– Mycket vi gör är för barnen, eftersom vi tycker det är bra att komma i kontakt med de unga familjerna, berättade Erica Lindquist, ordförande i Mörbylånga jaktvårdskrets.

Intresset var stort för vad jägarna hade att erbjuda. Folk strömmade till och kanske bidrog självplockningen av pumpor på det stora fältet strax intill till att så många besökare hittade till planen där Jägareförbundet höll till.

Rådjurens horn fascinerar alltid. Vad har den här bocken råkat ut för, måntro. Foto: Jan Henricson

För människor som väl kom i närheten hade svårt att låta bli att titta in på området där det pågick en intensiv verksamhet. Först och främst för barnen, som sagt, med holkspikning, tipspromenad, skytte med luftgevär och pilbåge och mycket annat.

Dov och fältvilt

Men det fanns också att göra för vuxna besökare, där till och med styckning av vilt demonstrerades. Under dagarna styckades fyra dovhjortar. Lite av köttet användes för tillagning och provsmakning, medan det mesta vacuumpackades och lottades ut bland besökarna.

1/6

Vad vore en jägarträff utan hornmätning. Mattias Ingemon och Magnus Johansson hade fullt upp. Foto: Jan Henricson

Under dagarna på planen utanför Ribes fritidsbutik får Jägareförbundet Kalmar län besök av många som inte är jägare.

Thom Emilsson, Söderåkra, hade fullt upp när han under skördefestdagarna demonstrerade styckning av dovhjort.

Robin Peterson, Kalmar, stekte dovkött och delade ut smakbitar och berättade om tillagning av viltkött.

Jaktvårdskonsulent Karl-Johan Brindbergs tog med besökarna på en vandring där han berättade om vad som kan göras för fältvilt och mångfald. Mörbylånga jaktvårdskrets ordförande Erica Lindquist hade fullt upp med att hålla i trådarna för verksamheten.

Barn fick spika fågelholkar, klättra i jakttorn, skjuta pilbåge och luftgevär. Här får Oliver Karlsson, Emmaboda, hjälp av Jägareförbundets Stefan Carlberg.

På Öland måste självklart också fältviltet och vad som kan göras för att underlätta för fasaner, rapphöns och harar, belysas. Jaktvårdskonsulent Karl-Johan Brindbergs tog med besökarna på en kortare fältvandring där han berättade om åtgärder som betyder mycket för vilt och mångfald.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Hoppa till verktygsfältet