Veckans nyheter: Björnjägare i rätten, EU-omröstning om vargen och jätteälgar i pass

Här har vi samlat några av veckans nyheter och debattartiklar som publicerats på Svenskjakt.se. Klicka på respektive blålänk för att ta dig vidare till hela texten.

Gråsälskvoten fylldes med närmare fyra månades marginal och Naturvårdsverket är medvetna om att behov finns för ytterligare jakt, men myndigheten behöver grönt ljus från Havs- och Vattenmyndigheten för att kunna ta tilläggsbeslut.

Flera riktigt stora älgtjurar har fällts. I Vännäs fick Özal Demir ett minne för livet, och väster om Höljes visade en riktig jättetjur upp sig och Linus Eklund var beredd med filmkameran. Dagen efter fälldes älgen av hans jaktkamrat Ronny Andreasson.

Skyddsjakten efter en varg som dödade en ponny utanför Skövde i Västra Götaland kan återupptas. Skyddsjakten överklagades av två värnarorganisationer och i väntan på beslut från Förvaltningsrätten stoppades jakten. Nu är båda överklagandena avslagna och skyddsjakten kan fortsätta.

Fredrik Karlsson, driver Åre Nature Studio och har fått utmärkelsen Årets Viltkrog. För Fredrik Karlsson är det en fjäder i hatten. Restaurangen har möjliggjort ett liv där jakt och sportfiske hamnar överst på priolistan.
I Västerbotten samlas det in björnspillning för fullt. Årets insamling är rekordstor och än finns tid kvar.

Karl Hedin tycker inte Äbin är en lämplig metod att bedöma framtidens virke. Han redogör för sina tankar i ett längre debattinlägg.

EU-länderna har genomfört en omröstning om vargens skyddsstatus och resultatet kan möjliggöra enklare förvaltning framöver. Endast Spanien och Irland röstade emot.

Ett fem år gammalt misstänkt jaktbrott nystas nu upp i Lycksele tingsrätt. Det rör sig om björnjägare som enligt åtalet gjort sig skyldiga till grovt jaktbrott. Bland de misstänkta finns en välkänd jaktprofil i rovdjursjaktsammanhang.

Området utanför Fagersta där afrikansk svinpest upptäcktes för ett år sedan har nu äntligen friskförklarats. Ett stort arbete från jägare och myndigheter medförde att smittan kunde hållas i schack från vidare spridning. Nu hävs alla restriktioner.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev