Skyddsjakten i Västra Götlands län kan återupptas. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Skyddsjakten på vargen som dödade ponny återupptas

Förvaltningsrätten i Luleå avslog Nordulvs och Rovdjursföreningens överklagande och nu kan skyddsjakten på vargen som dödade en ponny i Västra Götalands län nyligen återupptas.

Det var för ett par veckor sedan en minishetlandsponny dödades och ytterligare en skadades i ett vargangrepp i Klyftamoreviret, utanför Lerdala i Västra Götalands län.

Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt men beslutet överklagades av Nordulv och Rovdjursföreningen som dessutom krävde inhibition av beslutet.

Förvaltningsrätten stoppade också tillfälligt jakten i väntan på prövning, men nu har de kommit med ett beslut och avslår de båda överklagandena.

Står i startgroparna

Mia Bisther, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, tycker det är bra att skyddsjakten kan fortsätta.

– Vi har skrivit ett väldigt bra beslut och skickade med vårt yttrande samtidigt som vi skickade alla handlingar till rätten, inklusive besiktningsprotokoll och kartor över angreppsplatser. Nu har jägarna, som står startklara, fortfarande viss tid på sig. Beslutet löper ut den första oktober, säger hon.

Äldre valp

Något som kan haft betydelse för utgången är enligt Mia Bisther också att länsstyrelsen fått svar på det dna-prov som togs och som visar att vargen som låg bakom attacken härstammar från Klyftamoreviret och är född 2023.

Länsstyrelsen vet inte hur många vargar som återfinns i revirflocken. Men dna-provet visar att även äldre valpar rör sig i reviret.

– Vi har fått rapporter om en stor flock men inte sett några konkreta bilder. Den första oktober börjar inventeringssäsongen så det blir intressant att se vad vi får in för underlag, säger hon.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev