Enligt den nya rapporten skulle Blekinge ha fler älgar än Kronoberg. Jägareförbundet Blekinge är kritiska. Foto: Roland Svensson

Jägareförbundet Blekinge kritiskt till rapport om länets älgtäthet

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har släppt sin rapport angående älgstammens storlek – Lst-Moose. Där pekas Blekinge ut som ett av de län i Sverige med tätast älgstam. Något som inte stämmer enligt Jägareförbundet Blekinge.

Enligt SLU:s beräkningsmodell ska Blekinges älgstam efter fjolårets jakt bestå av drygt 2 200 älgar. Det skulle innebära att en tilldelning vid årets jakt blir cirka 600 älgar.

I en skrivelse svarar Jägareförbundet Blekinges Kent Löving:

”Vi har inte kunnat skjuta så många älgar sedan en period för 30 till 50 år sedan, mellan slutet av 70-talet till slutet på 90-talet.”

Fler älgar än Kronoberg

Att det skulle finnas en tilldelning på drygt 600 älgar är bortom all rimlighet, enligt förbundet.

”I fjol var tilldelningen 264 älgar och det sköts 193. Detta kan förklaras av två skäl: Jägarna har insett krisen inom älgstammen, vilket i och för sig är bra. Eller att det helt enkelt inte fanns så många älgar”, skriver Kent Löving och fortsätter:
”SLU:s siffror säger att Blekinge före jakt i fjol hade 9,4 älgar per 1 000 hektar och 8,3 efter. Blekinge är alltså enligt Lst-Moose det topp fem älgtätaste länet i Sverige. Enligt rapporten har vi mer älg per ytenhet än man har i älglänet Kronoberg. Den högsta bedömda täthetsnivån på älgskötselområdesnivå i Blekinge är 6 älgar per 1 000 hektar och den minsta 1,9.”

Extremt stora minskningar

I Blekinge har man i stället märkt av en kraftig minskning av älgstammen, både vad gäller avskjutningssiffror och spillningsinventering, skriver Jägareförbundet. De senaste tolv åren syns en minskning med 30 procent.

”De tre senaste åren har länet genomgått extremt stora minskningar. Enligt de siffror som Jägareförbundet Blekinge kommit fram till så har vi i snitt 3,8 älgar per 1 000 hektar. Enligt våra beräkningar blir det 900 älgar i Blekinge! Någonstans har det blivit fel. Även om sanningen skulle vara mitt emellan så måste man konstatera att älgstammen har minskat, inte ökat i Blekinge.”

Ser en vändning

Men Kent Löving är också positiv, och menar att man kommer vända minskningen av stammens utveckling i länet.
Det kommer att ge effekt men vi har lång väg kvar till vi kan ligga på en för länet stabil avskjutning om 500–600 älgar. Vi jägare måste själva ta tag i detta och vidta lämpliga åtgärder.

För detta att bli sant förespråkar Jägareförbundet Blekinge en kraftig minskning av avskjutning under hösten och att skjuta unga djur, eller bedriva endast kalvjakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev