Antalet vargar i Dalarna har halverats på ett år, enligt den senaste inventeringen. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Länsstyrelse: Halverad vargstam i länet – på ett år

Nu har de senaste inventeringsresultaten av de stora rovdjuren presenterats. I Dalarna minskar lodjuren – och vargstammen har halverats.

Vargstammen i Dalarnas län har halverats på ett år. Enligt de färskaste siffrorna finns omkring 35 vargar i länet, till skillnad mot den föregående inventeringen som visade att det fanns ungefär 73, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Myndigheten skriver även att stammen finns i de södra och östra delarna av länet, samt att det i Dalarna inte genomförts någon licensjakt på varg det gångna året. Under samma tid har endast en varg fällts på skyddsjakt.

Teori?

SVT Dalarna har varit i kontakt med länsstyrelsen, som inte vet vad minskningen beror på. Att de skulle ha flyttat till andra län är inte något som är troligt, enligt vilthandläggare Ellinor Theorin.

– När det är etablerade revir så brukar de stanna kvar. Att stammen halverats på grund av sjukdom skulle kunna vara möjligt, men då skulle man se det generellt, inte bara i Dalarna, säger hon.

SVT: Kan det ha förekommit tjuvjakt?

– Det vet vi inte. Forskning visar att det förekommer illegal jakt. Men hur utbredd den är i Dalarna vet vi inte, säger Ellinor Theorin.

Färre lodjur

Även antalet lodjur minskar i länet, precis enligt plan. Den senaste inventeringen visar att det finns 16 familjegrupper, till skillnad mot året innan då antalet var 17,5.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Hoppa till verktygsfältet