Björnjakten är avlyst i Gävleborgs län. Foto: Mostphotos

Licensjakten på björn avlyst i Gävleborg

Tidigt på tisdagsmorgonen fälldes den sista björnen i Gävleborgs län. Totalt har 127 björnar skjutits i länet.

TEXTEN HAR UPPDATERATS. Gävleborg sällar sig till grannlänen. Licensjakten på björn är nu avlyst i de tre sydligaste länen Värmland, Dalarna och Gävleborg, förutom ett mindre område i norra Dalarna. I område 1a i den nordligaste spetsen av länet återstår fem björnar på licensen.

Enligt länsstyrelsen var den största björnen som fälldes var en hane på 223 kilo. Flest björnar fälldes i Ljusdals kommun.

Två överskjutningar

– Generellt har jakten gått bra. Tyvärr har vi konstaterat en brist i vår administration som i kombination med det höga tempot med många fällda björnar på kort tid ledde till att det fälldes två björnar för mycket, säger Simon Viklund vid enheten för vilt på Länsstyrelsen Gävleborg i ett pressmeddelande.

Bättre skytte

Utöver de fällda björnarna rapporterades 20 björnar som påskjutna, men efter sök visade att de inte träffats. De friskförklarades och avräknades inte från kvoten.

– Detta är betydligt fler påskjutningar än vad vi är vana vid och vi kommer behöva belysa vikten av ett bra skytte i arbetet framöver, säger Simon Viklund.

Pågående jakt

I Jämtland återstår 39 björnar, och jakten är avlyst i jaktområde 5. Flera områden i övriga län är avlysta. Totalt ska 486 björnar skjutas under licensjakten som pågår fram till och med den 15 oktober.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev