Delstatsregeringen i Salzburg har tagit beslut om skyddsjakt på en varg, och kommer fortsatt att jobba för att sänka vargens skyddsstatus i Österrike. Foto: Ondrej Prosicky / Mostphotos

Trots förhandsbesked – nytt beslut om skyddsjakt på varg

Trots ett förhandsbesked från EU-domstolen som i princip stängt möjligheten för skyddsjakt på varg i Österrike tog delstatsregeringen i Salzburg under helgen beslut om jakt på en problemvarg.  Skyddsjakten ses som en sista utväg för att hantera en farlig varg.

EU-domstolen var tydliga i sitt förhandsbesked. Så länge som vargen inte har uppnått gynnsam bevarandestatus i Österrike så kan den, i princip, inte jagas. Enligt nyhetskanalen Salzburg 24 är det ändå, tillsammans med andra juridiska utredningar, nog för att ta beslut om skyddsjakt på vargar som ställer till problem för bönderna i regionen.

Snabbt beslut

Beslut om en ny förordning som gör skyddsjakten möjlig togs under söndagen och undertecknas idag, måndag. 

”Det är delstatsregeringens ansvar att noggrant undersöka och väga de olika rättsliga ställningstaganden som har uppstått till följd av den nyligen avkunnade domen. Som ett resultat av detta övervägande kommer den väg som tagits för att hantera skadliga vargar i Salzburg att fortsätta att följas i alpina bönders, jägares och hela landsbygdens intresse”, förklarar guvernör Wilfried Haslauer (ÖVP). 

Sänkt skyddsstatus

Här hävdar delstatsregeringen att alla beslut med stöd av den nya förordningen ska granskas individuellt, och att det motsvarar EU-kommissionens krav.

Samtidigt kommer styrande politiker i Salzburg att jobba vidare för att sänka vargens skyddsstatus. Den europeiska vargstammen ökar snabbt, och enligt delstatsregeringen kan man inte längre prata om vargen som en hotad art.

Hoppas på jakt

I regionen Niedernsill hoppas man nu att den varg som slagit får kan avlivas. Det blir i så fall den tredje vargen som skjuts i Salzburg som en följd av beslut om skyddsjakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev