Landshövding Sten Tolgfors delade ut en fana på nationaldagen till Svenljunga jaktklubb, representerad av ordföranden och kassören, som ett led i 150-årsfirandet i klubben. Foto: Robert Johansson

Anrik jaktklubb firar 150 år

Inte kunde väl Alfred Tenggren ana att man, efter att han tillsammans med några vänner år 1874 bildade Svenljunga jaktklubb, skulle kunna fira klubbens 150-årtsjubileum år 2024.

Alfred Tenggren var kronolänsman och bryggfabrikör i Svenljunga. Han kontaktade postmästare Christian Wallmo och tillsammans bildade de en jaktklubb. 

Relativt omgående anslöt sig kapten A.R. Holmertz och grosshandlare Mårten Almqvist. Dessa fyra anses vara Svenljunga jaktklubbs ursprungliga grundare från 1874. 

Ädelt syfte

Syftet var enligt stadgarna att ”idka jaktvård och därmed sammanhängande jakt, samt att samla medlemmarna till kamratlig, hjärtlig och otvungen samvaro”. Alfred Tenggren blev klubbens första ordförande och under årens lopp har sedan ytterligare tio personer haft detta hedervärda uppdrag.

Tyvärr är dokumentationen kring klubben fram till 1904 till viss del ofullständig och endast vissa årsmötesprotokoll finns bevarade. Men från 30-årsjubileet 1904 och framåt finns samtliga årsmötesprotokoll bevarade, liksom komplett avskjutningsstatistik. 

Kända medlemmar

Däremot tror man sig ha en komplett medlemsförteckning ända från bildandet, även om det råder viss osäkerhet kring när de fem första medlemmarna, utöver grundarna, kom med i klubben. Förmodligen hade de anslutit sig före sekelskiftet, men de var medlemmar i klubben 1904. 

I dag har man en lista på alla som deltagit i klubben under årens lopp och den som anslöt sig senast har medlemsnummer 76. Som fullvärdig klubbmedlem

tilltalas man inte med sitt vanliga namn, utan vid inträdet erhåller man ett ”klubbnamn”, som man får bära så länge man är medlem i klubben. 

Deltagarna vid 2024 års årsmöte samlade utanför jaktflygeln på Revesjöholm. Foto: Robert Johansson    

Första älgen

När man tittar på avskjutningssiffrorna ser man hur jakten utvecklats över tid. På 1910-talet sköt man över 40 har-ar i medeltal per år, men än mer fågel (orre, tjäder och rapphöna) där siffran i medeltal var 45 per år. Nu skjuts färre än tio harar per år och ingen fågel. 

Den första älgen fälldes i klubben 1914 och det var sporadiskt med fällda älgar fram till 1940. Enligt uppgift lär det på 1980-talet en gång ha hängt 18 älgar samtidigt i slakteriet! Men det är ett minne blott i dag, den gångna jaktsäsongen sköts endast tre älgkalvar på klubbens marker. 

Första kronhjorten föll 1991 och sedan några år tillbaka skjuts det fler kronvilt än älg. Det första vildsvinet sköts år 2003. Vildsvinsjakten tillsammans med rådjursjakten och i viss mån älgjakten är väl den jakt som i dag förenar klubbmedlemmarna i gemensamhetsjakter.

Många traditioner

Som en anrik jaktklubb har det utkristalliserats en hel del traditioner under årens lopp, och av dessa kan nämnas: Årsmötet i slutet av maj varje år ska avnjutas med kall inkokt lax, färskpotatis och jordgubbar. Denna tradition startade 1905. 

”Älgablotet” är en tradition där man efter lördagsjakten i första älgjaktsveckan serveras ärtsoppa med varm punsch. Det är enkelt för de köksansvariga, för det råder ingen tvekan om vad som ska serveras på de olika sammankomsterna.

 
Kronolänsman Alfred Tenggren bildade Svenljunga jaktklubb år 1874. I år firar klubben 150-årsjubileum. Foto: Peterson och Klinghjert

I samband med 130-årsfirandet efterfrågades i våra jakttidskrifter om det fanns någon jaktklubb utöver Kungliga jaktsällskapet med anor före 1874. Ingen inkom med några sådana uppgifter, varför man tror att Svenljunga jaktklubb är den näst äldsta jaktklubben i Sverige. Detta förpliktigar de som är medlemmar i dag att föra traditionen vidare. 

Fanbärare

Som ett led i 150-årsfirandet fick jaktklubben ta emot en fana från Stiftelsen Sveriges nationaldag på länsresidenset i Göteborg, på själva nationaldagen. 

Under hösten kommer de 150 åren att uppmärksammas med bland annat jubileumsjakt, med tillhörande festligheter. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev