Antalet unga jägare har fördubblats

Enligt den senaste statistiken från Naturvårdsverket har antalet jägare mellan 19 och 30 år ökat varje år de senaste fem åren.

Jaktsäsongen 20112012 var det 25.198 jägare i den ålderskategorin som löste statligt jaktkort, vilket är en ökning med mer än 100 procent om vi jämför för fem år sedan.
Det finns fler ungdomar på tillväxt också. En av dem är Felix Andersson från Bjärme i Jämtland. I år, när han var 11 år, tog han jägarexamen. Felix klarade alla prov, men har sparat det praktiska högviltprovet till senare.

Jag följde nog med första gången på jakt när jag var tre år, säger Felix. Sedan har jag alltid tagit ledigt från skolan när älgjakten börjat förutom i år. Mina föräldrar tyckte nog skolan var lite viktigare i år, fortsätter Felix med ett leende.

Rådjursjakt med tax
Felix tycker nog ändå att rådjursjakten med deras taxar är roligast.

Det är spännande när man hör hunden skälla och drevet närmar sig.

Felix har genom Revsunds jaktvårdskrets ungdomsledare Lennarth Eriksson och Annika Wilhelmsson fått följa med på bland annat bäverjakt.

Det var jättekul att få följa med på en annan jaktform trots att vi inte den gången såg några bävrar, säger Felix.

Erica Jansson från Ågårdarna med jämthunden Chiva efter en lyckad älgjakt. Foto: Henric Jansson

Även Erica Jansson, 12 år från Ågårdarna utanför Hallen i Jämtland, är mycket jaktintresserad.


Jag har mest följt med pappa på älgjakt, säger Erica. Det är så spännande när man ska smyga in på ståndskallet och då gäller det att vara försiktig. I veckan var jag med när pappa sköt en älg för vår jämthund Albertssons Chiva.

Jag har alltid varit intresserad av jakt. Första gången jag var med var jag nog bara ett och ett halvt år när pappa sköt en älg på ståndskall, säger Erica.

Vill träna hagelskytte
Hon brukar ta ledigt från skolan för älgjakten, men det här läsåret får de betyg så det är bäst att vara med så mycket som möjligt. Erica vill också ta jägarexamen och hon har börjat läsa lite teori. Hon skjuter mycket och brukar vara med på skyttetävlingar med 22-long.

Men framför allt skulle jag vilja träna mer hagelskytte och så småningom bli skandinavisk mästare i nordisk trap som min pappa Henric blivit, säger Erica Jansson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev