Flyttfåglar kan bära på fågelinfluensaviruset och sprida det vidare. Foto: Lars-Henrik Andersson

Aggressiv spridning av fågelinfluensa oroar forskare

Under februari och mars är smittrisken hög vad gäller att fjäderfä och andra tama fåglar drabbas av fågelinfluensa på grund av kontakt med smittbärande vilda fåglar som kommer till Sverige. I andra delar av världen rapporteras det om stor smittspridning av virusstammen H5N1.

Från Sydamerika kommer nu rapporter om att fågelinfluensaviruset H5N1 har spridit sig mer aggressivt än någonsin tidigare bland vilda fåglar och marina däggdjur, sedan det anlände till kontinenten 2022. 

Större hot

Enligt forskare som nyhetsbyrån Reuters har intervjuat så innebär det att risken för att det utvecklas till ett större hot mot människor har ökat.

Det som oroar är att sjukdomen, som en gång till stor del var begränsad till fågelarter, verkar spridas mellan däggdjur. 

H5N1 har redan dödat en handfull delfiner i Chile och Peru, cirka 50 000 sälar och sjölejon längs kusterna och minst en halv miljon fåglar i hela regionen.

”Svårt att förklara”

Men för att bekräfta att överföringen kan ske från däggdjur till däggdjur måste forskare sannolikt behöva börja testa levande och vilda djur för infektioner.

– Det är nästan säkert att denna smittspridning redan har skett. Det är ganska svårt att annars kunna förklara hur några av dessa stora infektionsutbrott har skett utan att det har spridits från däggdjur till däggdjur, säger Richard Webby, virolog vid St. Jude’s Children’s Research Hospital i Memphis, Tennessee.

Kan spridas

Forskare varnar även för att klimatförändringarna kommer att tvinga djur att flytta till nya territorier, blandas med varandra på nya sätt, vilket möjligen skulle öka riskerna för viruset att ytterligare mutera.

– Det är en tidsfråga innan du kommer att upptäcka den första sydamerikanska stammen i Nordamerika, säger Alonzo Alfaro-Nunez, ekolog vid Köpenhamns universitet till Reuters.

Kommission startas

Denna oro har fått de 35 länderna i Pan American Health Organization, PAHO, att sammankalla regionala hälsoexperter och tjänstemän till ett möte denna vecka i Rio de Janeiro.

Gruppen planerar att starta världens första regionala kommission för fågelinfluensaövervakning och insatser för att bromsa smittspridning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev