Nu har domen fallit i åtalet mot jägaren som avlossade skott mot en jaktkamrat under björnjakt 2021. Foto: Erik Mandre/Mostphotos

Villkorlig dom för skott mot jaktledaren

Skotten mot jaktkamraten i Ströms Vattudal 2021 resulterade i villkorlig dom, motsvarande två månaders fängelsestraff. Östersunds tingsrätt ser det som ett grovt brott.

Det var under en björnjakt 2021 som händelsen inträffade. Svensk Jakt har tidigare berättat om jakten, som resulterade i att jaktledaren fick livshotande skador sedan en jägare avlossat skott mot honom i tron att det var en björn som kom.

Jägaren har erkänt att han vållat kroppsskada, men nekat till att det ska ses som ett grovt brott.

Hans historia från den aktuella dagen skiljer sig något från jaktledarens. Enligt jägaren bestämde han och en annan passkytt sig för att frångå den ursprungliga planen och dess inplanerade pass, och istället posta i en annan del av marken. Detta uppgavs på jaktradio och jägaren säger att han tror informationen nådde jaktledaren.

Jaktledaren däremot säger till domstolen att han inte kände till detta. Han berättar att han hade telefonkontakt med jägaren och då fick info om var denne stod.

En polis som fanns på plats den aktuella dagen och som också genomfört rekonstruktionen av händelseförloppet säger i ett vittnesmål att ”det siktfält som X hade vid sina skott var alldeles för litet med tät vegetation och han skulle själv aldrig skjuta genom ett sådant snår”.

Grovt brott

Östersunds tingsrätt dömer jägaren som sköt jaktledaren i benet till vållande av kroppsskada, grovt brott. I sin dom skriver tingsrätten:

”Även om X själv var övertygad om att det var fråga om en björn kan han, sett till det inträffade, omöjligt ha förvissat sig om vad han sköt på. Tingsrätten anser att oberoende var man befinner sig måste skytten med säkerhet veta vad denne skjuter på. Än mer anmärkningsvärt är att X trots den dåliga sikten sköt två skott.”

Rätten skriver vidare:

”X ändrade jaktplan godkändes aldrig av [jaktledaren] och X sköt två gånger mot ett mål han av allt att döma inte tydligt kan ha sett. Han har därmed påtagligt åsidosatt de aktsamhetsregler som gäller vid jakt.”

Påföljden blir 75 timmars samhällstjänst, vilket motsvarar två månaders fängelsestraff. Rätten tar hänsyn till att jägaren tidigare är ostraffad och lever under ordnade förhållanden. Jägaren ska också betala 800 kronor till brottsofferjouren samt stå för sin advokats kostnader.

Skadeståndskrav från jaktledaren kommer hanteras civilrättsligt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev