Svensk Jakt sammanfattar året. Foto: Lars-Henrik Andersson, Kjell-Erik Moseid, Anders Vikström & (i hägn) Ingemar Pettersson

Svensk Jakt sammanfattar 2023

2023 är snart till ända. Vilka var de viktigaste jaktliga händelserna? Svensk Jakts medarbetare sammanfattar det gångna året.

Vilka var de viktigaste jaktliga händelserna under 2023? 

Olle Olsson, reporter och digitalt ansvarig:

Olle Olsson.

– Utbrottet av afrikansk svinpest satte fingret på Jägareförbundets kunskap och handlingskraft. Sverige kan nu friförklaras från svinpesten på rekordtid – det hade aldrig hänt om det inte vore för Jägareförbundet och alla jägare som ställt upp i ur och skur.

– Vidare nästan fascineras jag av politikernas totala oförmåga att lyckas åstadkomma en vargförvaltning värd namnet. Inte ens en så enkel sak som skyddsjakten på varg har de lyckats förenkla.

Kristoffer Pettersson, reporter och webbredaktör:

Kristoffer Pettersson.

– Det senaste året har präglats av flera stora jaktliga händelser. Det har handlat om allt från avslöjanden kring fjälljaktsutredningen – Renmarkskommitténs arbete – till ett införlivat blyhagelförbud, men starkast sitter minnet av jägarnas insatser för samhället.

– Den afrikanska svinpesten är ett minst sagt klockrent exempel på när något oförutsett inträffade – och nästan lika plötsligt som smittan uppdagades i Fagersta stod jägarna på led för att hjälpa till att stoppa den.

Lars-Henrik Andersson, redaktör för norra Sverige:

Lars-Henrik Andersson.

– Den 31 augusti överlämnade Renmarkskommittén sitt delbetänkande till regeringen. Kommittén gör bland annat bedömningen att i princip alla samebyar har motsvarande rätt som Girjas sameby, det vill säga en ensamrätt att på statens mark upplåta småviltsjakten och fisket. Vad landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) tycker om förslagen och slutsatserna är fortfarande oklart. Jägareförbundet kräver nu besked av regeringen.

Jan Henricson, redaktör för södra Sverige och debattredaktör:

Jan Henricson.

– Jägarnas arbete för att mota afrikansk svinpest förstås, men för mig som sitter i jaktdebattens centrum blir den viktigaste frågan det som inte har hänt. Regeringen som tillträdde för över ett år sedan har inte levererat det som utlovats, vilket av insändarstormen att döma har uppmärksammats av jägarna.

– Utredningar har tillsatts, och jag kan ha förståelse för att sådana behövs innan man kan komma till skott med utökad vargjakt eller en reformerad vapenlagstiftning. Men varför inte utnyttja de möjligheter som finns för att redan nu visa jägarna att man står på deras sida? Något som särskilt M, KD och SD inte var sena att framhålla under valrörelsen.

– Här ett par förslag till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), enkla att genomföra eftersom jakttider beslutas av regeringen: Damma av tidigare framförda argument och återinför sommarjakten på morkulla. Se till att snabbt få till någon form av ejderjakt, som den förra regeringen så nesligt offrade på det gröna samarbetspartiets altare.

Lars Nilsson, biträdande chefredaktör och ansvarig print:

Lars Nilsson.

– Älgförvaltningens sönderfall i flera län. Att skogsbolag struntar i länsstyrelsens beslut och gör en egen bedömning av hur många älgar som ska skjutas, som man sedan kommunicerar till jägarna via jaktrapport.se.

– Renmarkskommitténs delbetänkande till regeringen vill ge i princip alla sameföretagare rätten att bestämma över småviltsjakten på enorma ytor i fjällvärlden. Samtidigt säger Justitiekanslern, som företräder staten i det pågående Talma-målet att: ”Talma sameby kan inte anses ha en på urminnes hävd grundad ensamrätt till jakt och fiske på området eftersom det förekommit konkurrerande markanvändning på området under den tid Talma sameby gör gällande att hävden upparbetats. Rörigt, sa Bull …

Martin Källberg, chefredaktör:

Martin Källberg.

– 2023 har dominerats av älgen, fjällen och, som vanligt, vargen. Jägarkåren har nu på allvar uppmärksammat problematiken med en minskande älgstam. Det kan framstå som förmätet, men jag vågar ändå påstå att detta till viss del är tack vare de granskningar av älgfrågan som Svensk Jakt publicerat. Jag noterar också att en lång rad allmänna medier läser Svensk Jakt noga, eftersom de många gånger har plockat upp de fall vi skrivit om.

– I fjälljaktsfrågan har Svensk Jakt befäst vår ställning som nyhetsledande, och publicerat ett flertal avslöjanden kring arbetet i Renmarkskommittén. Den här frågan har Svensk Jakt bevakat hårt i många år, och vi ser även här hur allmänna medier nu börjar vakna till – när de potentiella konsekvenserna börjar gå upp för dem.

– I vargfrågan syns ännu ingen ände, tyvärr. Vi vet alla vad regeringen har lovat. De har investerat en stor del av sitt jaktpolitiska förtroendekapital i denna fråga. Det vill alltså till att de åstadkommer förändring på riktigt under den här mandatperioden, av vilken en fjärdedel nu passerat. De kommande åren är det verkligen upp till bevis!

– Avslutningsvis måste jag tacka våra läsare för ert förtroende, ert engagemang och intresse, inspel, förslag och funderingar. Ni hjälper till att göra oss bättre! Jag vill även uttrycka min stolthet över det fantastiska arbete som Svensk Jakt-redaktionen genomför – dag ut och dag in, nummer för nummer, år efter år. Med så kompetenta, engagerade och lojala medarbetare blir mitt jobb som chefredaktör tämligen enkelt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev