Tufft test av 155:or

Foto: Mattias Lilja

Svensk Jakt har testat sex jaktradioapparater på 155 mhz-bandet.

Våra jaktradioapparater blir bara bättre med åren. I varje fall funktions­mässigt. Den stora skillnaden mellan dagens apparater och utbudet för 15 år sedan är kapaciteten på laddningsbara batterier.
Tidigare fick man vara glad om jaktradion höll laddningen en hel jaktdag i vinterkyla. Numera tar man nästan tar för givet att det finns kapacitet för bortemot en halv veckas jakt.

Stör jaktradion
Ett problem med 155-bandet är att vissa kanaler avsedda för hundpejlar stör jaktradion. När hundpejlhalsbandet uppdaterar till hundförarens pejlmottagare hörs ett tydligt störningsbrus vilket kan vara mycket irriterande. Lösningen brukar vara att välja bort vissa id-nummer i hundpejlen eller att byta radiokanal.
Ett bra sätt att slippa få in flera jaktlag samtidigt är att använda sig av pilotton. Poängen är att man bara kan kommunicera med användare som har samma pilotton inställd, på samma kanal.
De flesta radioapparater erbjuder i dag ett ganska stort antal pilottoner. En jaktradio med 7 kanaler och 30 pilottoner kan sålunda ställas in på 210 olika kombinationer av kanal och pilotton vilket borde eliminera trängsel i etern.
Verkligheten är ofta lite annorlunda. Inte sällan stöter detta med pilottoner på patrull i praktiken. Problemet brukar uppstå när någon kommer på en jakt med en radio­apparat som helt saknar pilot­ton, eller har få sådana.
Kunskap­en hos jägarna om hur man ställer in och ändrar pilotton brukar också lämna en del övrigt att önska. Det är därför glädjande att allt fler tillverkare skickar med ett fickminne i plånboksformat där de mest essentiella inställningarna tas upp.

Så gjorde vi
Vi har testat sändning och mottagning genom att montera alla apparater på en ställning. Detta för att undvika olika antennvinklar mellan apparaterna. Som motapparat till de testade har vi använt en några år gammal jaktradio av känt märke, inställd på 6 watts effekt och försedd med skogsantenn.
Vattentålighet har vi testat genom att låta påslagna apparater ligga i en fylld tiolitershink med vatten. De apparater som anger en vattentät koppling till hörsnäcka hade även sådan monterad (Albecom, Genzo, Lafaytte).

Ska tåla tuffa tag
Vi kan konstatera att tillverkarna inte riktigt håller vad de lovar när det gäller att fuktsäkra jaktradioapparat­erna. Visst kan man ha synpunkt­er på att vi valt att genomföra ett vatten­bad med påslagna apparater. Men en jaktradio utsätts för väder och vind och ska tåla betydligt tuffare behandling än elektronik avsedd för lättare brukande.
Inställda på högsta effekt kunde vi med skogsantenn utan problem använda båda dessa apparater i kuperad terräng i regnigt väder på avstånd upp till sju kilometer. Däremot kunde vi inte se någon stor skillnad mellan skogsantenn och ännu längre tele­skopantenn. Noterbart är att vi med kort originalantenn fick kommunikationsproblem redan vid fyra kilometers avstånd.

Två apparater är vassare

Väger vi in användarvänlighet, radio­funktion och vattentålighet är det två apparater som är snäppet bättre. Läs hela testet i Svensk Jakts januarinummer för 2015. Du kan även läsa den som E-tidning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay