Rättvik satsar på unga jägare

För fjärde året i rad bedriver Rättviks jaktvårdskrets i samarbete med Stiernhöksgymnasiet en teoretisk och praktisk utbildning till jägarexamen för i första hand elever från avgångsklasserna. Foto: Robert Gravsjö

Rättvik jaktvårdskrets jobbar med att öka antalet medlemmar. Ett sätt att nå nya jägare är att samarbeta med gymnasieskolorna.

För fjärde året i rad bedriver Rättviks jaktvårdskrets i samarbete med Stiernhöksgymnasiet en teoretisk och praktisk utbildning till jägarexamen för i första hand elever från avgångsklasserna. Utbildningen är kostnadsfri för eleverna, eftersom gymnasiet bekostar studiematerial som böcker och ammunition till övningsskytte samt ett slutprov. Styrelseledamöter från Rättvikskretsen är lärare i teori och praktik – skytte, där även Skytteklubben är engagerad.
Utbildningen är populär och blir snabbt fulltecknad inför höstterminen. Mycket glädjande är att hälften av deltagande elever är tjejer. Eftersom gymnasiet har elever inte enbart från Rättviks kommun gynnar vår utbildning även andra kommuner genom att tillhandahålla unga utbildade jägare. Våra duktiga styrelseledamöter, som på ideell basis arbetar med utbildningen, är Daniel Bäckström, Anders Gravsjö och Jonny Jones. All heder åt dessa jägare som på sin fritid och utan ersättning skapar återväxt i en åldrande jägarkår!
Vi vill uppmana andra kretsar inom länet och landet att följa vårt exempel och samarbeta med kommunernas gymnasieskolor för att teoretiskt och praktiskt utbilda unga jägare till att avlägga jägarexamen.
Inge Brorsson
Ordförande Rättviks jaktvårdskrets

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay