En älgjägare hittade vad som förmodas vara rester av en björn. Arkivbild Foto: Olle Olsson

Pappa och son skadades i björnattack

UPPDATERAD TEXT. Jägarna som skadades av björn i Ljusdals kommun var en man i 40-årsåldern och hans 15-årige son. Pappan skadades allvarligt, medan sonen kom undan med en lindrig skada efter att han avlett björnens attack.

Björnen låg död på platsen när jaktkamrater kom dit för att hjälpa till, efter att de hört skott från platsen men inte fått kontakt med jägarna.

Pappan transporterades i helikopter till universitetssjukhuset i Umeå, och pojken fördes till sjukhus i Hudiksvall.

Händelsen inträffade i Enskogen, Kårböle, i Ljusdals kommun.

Från helikopter

Till Ljusdalsposten säger jaktledaren Jonny Sjöblom att pappan var skadad i ansiktet, men att han inte vet om han blev biten eller riven av björnen.

– När han låg i helikoptern ringde han i alla fall och pratade med oss, och bad oss ta hand om den döda björnen, uppger Jonny Sjöblom för tidningen.

Slog på björnen

15-åringen ska ha skadat sig i handen när han försökte avvärja attacken mot pappan.

– Så vitt jag förstår det låg björnen ovanpå pappan och då gick pojken dit och slog näven i huvudet på björnen, säger Jonny Sjöblom till tidningen.

Till TT säger Jonny Sjöblom att björnen troligen riktade in sig på sonen efter slaget, och att pappan då fick möjlighet att skjuta ett skott till, så att björnen dog.

Inga ungar

Björnen var en stor hona som vägde 140 kilo. Enligt länsstyrelsen har det inte framkommit några uppgifter som tyder på att hon hade några ungar med sig.

– Nej, någon sådan information har vi inte. Björnhonan var heller inte lakterande, hon hade alltså ingen mjölk i juvret, säger Sara Wahlund, enhetschef på Länsstyrelsen i Gävleborg till Svensk Jakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev