Även hundar kan behöva få blod

En hund som ska lämna blod måste kunna ligga still på sidan 5–10 minuter. Foto: Kristoffer Dreimanis

Precis som vid sjukhus för människor så behöver djursjukhusen kunna utföra blodtransfusioner, men det är oklart hur stort behovet av hundblod är.

I den nordiska blodbanksgruppen ingår de större djursjukhusen i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

– Det är bara de som jobbar med blodbanker, det krävs en viss storlek på djursjukhusen för att kunna hålla en blodbank, säger veterinär Kristoffer Dreimanis, ansvarig för blodbanken på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala (SLU).
Det finns ingen samlad bild av behovet av och tillgången på hundblod för transfusioner i landet.
– Det blir kanske lättare att få fram statistik nu när djursjukhusgrupperna blir större, säger han.

 

Riktlinjer för kvalitetssäkring

Just nu arbetar blodbanksgruppen med att dra upp riktlinjer för kvalitetssäkring, vad som ska ingå för att man ska kunna kalla sig blodbank och vad som krävs för att ha en blodbank vid ett djursjukhus. Nästa möte i gruppen hålls under hösten, på SLU i Uppsala.
På Universitetsdjursjukhuset gör man cirka 100 transfusioner per år, med blod eller blodprodukter.
– Det finns ingen central samordning kring blodbankerna, därför vet man inte om det har skett någon ökning av behovet av hundblod, säger Maria Lundvall, generalsekreterare på branschorganisationen Svensk Djursjukvård som organiserar ett stort antal djursjukhus i hela landet.
– Det måste vara viss omsättning på blodet, annars blir det för gammalt. På mindre kliniker rings hundar in som blodgivare vid akutfall. Det är också vanligt att personalens hundar är blodgivare, säger hon.

 

Så går blodgivningen till

Om det är första gången hunden ska lämna blod gör veterinären en fysisk undersökning och bedömer hundens hälsa och kondition. Därefter tas ett blodprov för kontroll av bland annat hundens blodvärde.
Ett litet område på hundens hals rakas och tvättas. Djurägaren står vid hundens huvud som stöd och sällskap. Kanylen sitter fäst vid en slang som leder till en bloduppsamlingspåse. 450 milliliter blod tas.
Efteråt får hunden beröm, godis, vatten och en stunds uppsikt innan den kan gå hem. Hemma gör man inga stora kraftansträngningar de närmaste dagarna, normal motion rekommenderas.
Om provsvaren är bra kan hunden fortsätta att lämna blod, vanligtvis en gång per kvartal. Samma hälsoundersökning och blodanalys upprepas varje år och hundens blodvärde kontrolleras inför varje blodgivningstillfälle.

Vem kan lämna blod?

• Frisk, svenskfödd hund som inte har varit utomlands eller ska åka utomlands.
• Hund som väger minst 27 kilo.
• Om det är en tik får hon inte ha varit och ska inte vara tänkt som avelstik.
• Hunden får inte ha fått blod själv, på grund av eventuella antikroppar.
• Hunden måste kunna ligga still på sidan i 5–10 minuter.

Källa: Universitets-
djursjukhuset i Uppsala

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.