Skyddsjakten på den varg som dödade en kviga i Hasselfors stoppas i en dom i förvaltningsrätten i Luleå. Foto (i hägn): Olle Olsson

Förvaltningsrätten underkänner skälen för skyddsjakt

Förvaltningsrätten stoppar skyddsjakten på den varg som dödat en nötkviga på en gård i Hasselfors och som vid två ytterligare tillfällen jagat nötboskap i hagar i området.

Texten har uppdaterats.

I sitt beslut att stoppa skyddsjakten stödjer sig Förvaltningsrätten i Luleå bland annat på en dom från Kammarrätten i Sundsvall. 

Förvaltningsrätten skriver: ”I det ovan redovisade avgörandet från Kammarrätten i Sundsvall, mål 1935-22, var kriteriet ”att förhindra allvarlig skada” inte uppfyllt trots att, enligt då aktuellt beslut, varg i området under en tolvmånadersperiod hade dödat en nötkalv, bitit två jakthundar och jagat en jakthund.”

Ingen avgränsande karta

Dessutom klagar förvaltningsrätten på att det i Länsstyrelsen i Örebros beslut om skyddsjakt saknas en karta över jaktområdet.

Länsstyrelsen har i sitt beslut angett att jakten får bedrivas inom en radie av 300 meter från hagen. Men menar Förvaltningsrätten, det innebär att kravet att jakten som ska ske under ”strängt kontrollerade förhållanden” inte är uppfyllt.

Uppfyller inte kraven

Så här skriver Förvaltningsrätten:

 ”Domstolen kan även konstatera att det saknas en karta över jaktområdet i länsstyrelsens beslut. I stället beskrivs jaktområdet som att vuxen varg ska kunna spåras från området för angreppet på nötboskap den 26 juli 2023 i Laxå kommun eller spåras efter nya angrepp på tamdjur inom berört område. Under ”Jaktmedel och metoder” anges att jakt får bedrivas på ett avstånd om upp till 300 meter från hagen. Rätten finner visserligen att jaktbeslutet uppfyller kravet på jakten ska ske ”selektivt och i begränsad omfattning”, och att avsaknad av en karta inte ensamt bör utgöra grund för att upphäva skyddsjakten. Användandet av en radie i stället för en karta innebär dock att kravet på att jakten ska bedrivas under ”strängt kontrollerade förhållanden” inte är uppfyllt menar Förvaltningsrätten.”

Nämner inte stängsel

Det faktum att det praktiskt så väl som ekonomiskt inte är möjligt att skydda nötboskapen med rovdjursavvisande stängsel, eftersom det inte beviljas statsstöd till dessa viket Länsstyrelsen påpekat, förbigår Förvaltningsrätten med tystnad.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev