Varg, troligen från reviret Svalemosse, har under veckan dödat får i två besättningar i Hässleholms kommun i Skåne. Arkivbild. Foto: Boo Westlund

Nya vargangrepp på tamdjur

Vargar, troligen från reviret Svalemosse, har under veckan angripit får i två besättningar i Hässleholms kommun. Fem får har hittats döda och två skadats vid angreppen.

Länsstyrelsen i Skåne har i ett pressmeddelande informerat om de konstaterade vargattackerna utanför Sösdala och Nävlinge i Hässleholms kommun. Fåren hade skador som är typiska för vargangrepp.

Flera revir

”Bedömningen är att skadorna har orsakats av varg. Åtminstone det ena angreppet har skett inom reviret Svalemosse. Det kan inte uteslutas att båda angreppen har skett av samma individ/individer,” säger David Börjesson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne. 

Det finns för närvarande tre konstaterade vargrevir i Skåne, men forskare bedömer att antalet revir kommer att öka och kan fördubblas inför nästa vinters inventeringsperiod.

Rätt individ

Under sommaren har angrepp på tamdjur tidigare skett vid två tillfällen inom reviret Söderåsen. Vid alla angreppen har länsstyrelsens personal samlat dna för att försöka säkerställa vilken eller vilka vargar som deltagit vid angreppen. Under veckan kunde tiken i Söderåsens revir knytas till ett av angreppen.

Tumregler för skyddsjakt

”Enligt den rättspraxis som finns kan det bli aktuellt med skyddsjakt vid fjärde angreppet i ett revir. Är det en vandringsvarg, kan skyddsjakt inledas redan efter tredje angreppet,” säger David Börjesson. 

Under torsdagen tog regeringen beslut om att se över de hårt kritiserade riktlinjerna för skyddsjakt. Än så länge gäller dock de tumregler som Viltskadecenter sammanställde 2007, där bland annat fyra angrepp av varg krävs innan skyddsjakt anses som en lämplig åtgärd.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev