Med hjälp av rapportörer i alla län och kommuner kan SVA få indikationer på när och var ökad dödlighet eller sjukdomsutbrott sker hos vilda djur. Foto: Jan Henricson

Vilthälsa inpå knuten håller koll på djuren i vår närhet

Drygt 1.000 frivilliga har anmält sig till satsningen Vilthälsa inpå knuten.Satsningen Vilthälsa in på knuten har pågått i ett år. Den handlar om att Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, vill få hjälp från allmänheten med att rapportera sjuka och döda djur från trädgårdar. Nu söker man ännu fler deltagare.

Satsningen Vilthälsa in på knuten har pågått i ett år. Den handlar om att Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, vill få hjälp från allmänheten med att rapportera sjuka och döda djur från trädgårdar. Nu söker man ännu fler deltagare.

– Det är fantastiskt att så många redan är engagerade i nätverket. Fler rapporter och prover från allmänheten bidrar till att SVA kan få en bättre översikt av hälso- och sjukdomsläget hos de vilda djuren i Sverige, säger Gustav Averhed, viltveterinär vid SVA.

Medborgarforskning

Vilthälsa inpå knuten är så kallad medborgarforskning, och kan bidra till ökad kunskap om hur de vilda djuren i vår absoluta närhet mår.

Som medlem får man nyhetsbrev med information om aktuella viltsjukdomar och projekt ungefär fyra gånger per år.

Håll utkik

SVA uppmanar allmänheten att hålla utkik efter döda djur i sina trädgårdar eller i närheten av bostäderna. Den som träffar på ett dött vilt djur kan rapportera in det till SVA och i vissa fall kan det även bli aktuellt att skicka in djurkroppen.

Kan smitta människor

Vilda djur kan ibland bära på zoonotiska sjukdomar som kan smitta människor. Det kan handla om till exempel salmonella, sorkfeber, duvpest, influensa, dvärgbandmask eller papegojsjuka. Därför är det viktigt även för människors skull att få en bättre bild av smittläget hos djuren.

Här kan man anmäla sig till Vilthälsa inpå knuten.

Här kan man rapportera in ett sjukt eller dött djur.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev