Första fallet i Sverige: människa smittad av rävens dvärgbandmask
För första gången har en i Sverige bosatt person smittats av rävens dvärgbandmask. Smittskyddsinstitutet uppger att en kvinna i Västerbotten har smittats men att hon inte smittats i Sverige. Smittan har med största sannolikhet skett i Centraleuropa, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
Det här är första gången som, vad vi känner till, en människa bosatt i Sverige smittats av rävens dvärgbandmask, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, till Svensk Jakt.
Fallet är en kvinna som är bosatt i Västerbottens län. Utredningen visar att smittan med största sannolikhet skett i Centraleuropa (Schweiz, Tyskland eller Norditalien).
Lång inkubationstid
När människa drabbas av rävens dvärgbandmask (Echinococcus multilocularis) angrips framförallt levern, men även andra organ kan påverkas. Människa smittas genom att få i sig maskägg. Inkubationstiden är sedan vanligen 5–20 år. Det tar alltså normalt relativt lång tid innan symptom börjar uppträda.
Det bildas cystor, blåsor, på levern som kan ligga och trycka. Cystor kan även uppstå på lungorna. Om det går för långt kan man drabbas av organsvikt, berättar Marika Hjertqvist.
Ingen stor risk?
Trots att rävens dvärgbandmask förra året för första gången hittades i Sverige finns det ännu inga bekräftade fall av att människa smittats inom Sveriges gränser.
Vi ser inte det här som någon stor risk för folkhälsan, säger Marika Hjertqvist.
I Centraleuropa är 35–65 procent av rävarna infekterade med rävens dvärgbandmask. Tätheten av räv är också mycket högre, och så kallade stadsrävar förekommer i mycket högre utsträckning än i Sverige.
Om vi skulle få en lika hög andel smittade rävar i Sverige, 35–65 procent, har vi räknat med att 20–30 svenskar skulle bli sjuka varje år. Men den situationen har vi inte idag. En undersökning av rävspillning i trakterna kring Katrineholm, där en smittad räv påträffades förra året, visar att endast 0,8 procent av rävarna i det området är infekterade, säger Marika Hjertqvist.
”Vi har lagt pussel”
Stephan Lindmark är smittskyddsläkare i Västerbotten och har utrett fallet med den nu konstaterat smittade kvinnan.
Vi har kartlagt den här personens liv, vad hon gjort och var hon vistats vi har lagt pussel helt enkelt. Och allt talar för att hon inte har smittats i Västerbotten, utan i Centraleuropa.
Man behöver därför inte vara orolig för att smittas av det här i Sverige. Man ska hålla i minnet att även i de delar av världen där den här sjukdomen är mest förekommande i central Europa är den mycket ovanlig. Där smittas en på 400.000 människor per år, säger Stephan Lindmark till Svensk Jakt.
Fakta om rävens dvärgbandmask effekter på människa
Symptom och komplikationer
Infektion hos människa med rävens dvärgbandmask kan leda till att parasiten får oftast fäste i levern och lungor där den bildar cystliknande formationer som växer tumörartat. Men sjukdomen kan förekomma i kroppens alla organ och vävnader. Då cystorna utvecklas långsamt kan det dröja många år innan symptom uppträder. Sjukdomen kan orsaka olika symptom beroende på cystornas placering och storlek, exempelvis kan besvär från buken och gulsot uppträda.
Diagnostik och behandling
Vid misstanke om infektion med rävens dvärgbandmask kan diagnos ställas med hjälp av typiska fynd på ultraljud/röntgen i kombination med att patienten har antikroppar mot parasiten i blodet. Diagnosen kan bekräftas genom mikroskopisk och molekylärdiagnostisk undersökning av cystinnehåll.
På grund av sjukdomens tumörartade växtsätt är den svårbehandlad. Mångårig behandling med maskmedel krävs. Kirurgisk behandling är ovanligt, men utförs ibland i form av organtransplantation eller avlägsnande av organdel. Obehandlad har sjukdomen hög dödlighet.
Källa: Smittskyddsinstitutet
Läs tidigare artiklar:
Fritt fram för dvärgbandmasken
Jägareförbundet kräver åtgärder mot dvärgbandmask
Jägareförbundet leder akutinsats mot dvärgbandmask
Tack från SVA unik insats av jägarna
Nytt fynd av rävens dvärgbandmask
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.