Strävhårstaxen Trolle årets SM-vinnare

SM-vinnaren Näckströms Trolle tillsammans med husse Thorbjörn Krig efter målgång. Foto: Eva von Celsing

Näckströms Trolle ståtar nu med den åtråvärda titeln som han och hans förare Thorbjörn Krig från Östergötlands Taxklubb knep på måndagens SM-tävling i de halländska skogarna.

Silverplatsen lade korthårstaxen Klackebos Ulli och hennes förare Roger Johansson från Gotlands Taxklubb beslag på. Även bronsmedaljen gick till en korthårstax, Ludvig-Ludde och hans förare Solveig Ekelund från Upplands Taxklubb.
Det är Svenska Taxklubbens 20 lokalavdelningar som gör upp om bästa drivande tax på SM-tävlingen. Bortsett från en klubb fanns de övriga 19 klubbarnas representanter på plats tillsammans med fjolårsvinnaren som har en given plats.
Den stolte SM-vinnaren Thorbjörn Krig har just tagit emot SM-buckla och priser. Foto: Eva von CelsingVädrets makter var på gott humör när 20 taxar med hundförare och 40 domare tog de kuperade halländska markerna i besittning under några timmar. Tillgången på vilt varierade i provrutorna, vilket den rikliga tillgången på lodjur kan vara orsaken till. Det bidrog troligen till att vissa ekipage hade lite problem med att få slag och upptag av provdjur. Till slut fick ändå alla viltkontakt, de flesta med rådjur men några även med hare och räv.
Näckströms Trolle drev rådjur till 49 egenskapspoäng. Klackebos Ulli fick också 49 poäng på rådjur. Ludvig-Ludde följde tätt efter med 48 poäng, även han på rådjur. Fjolårsettan Måsebo Råttan fick denna gång nöja sig med en niondeplacering. Arrangör var Hallands Taxklubb med SM-generalen Lennart Andersson i spetsen.

Barbro Zetterberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.