Var rädd om jakthunden

Jakthunden utsätts för många risker, det är viktigt att den är vältränad och förberedd för sin uppgift. Foto: Jan Henricson

Hunden är ofta nyckeln till en lyckad jakt. Men det krävs att jakthunden är förberedd och att hundföraren är medveten om vilka risker som finns och hur man hanterar dem.

Det absolut viktigaste är att hunden är vältränad när jaktsäsongen startar. En hund som är otränad skadas lättare och orkar bara jaga med framgång någon enstaka dag. Förutom att vara vältränad är hullet en viktig faktor, hunden ska inte vara för fet så den blir tung och inte orkar, men inte heller för tunn då den ska ha lite att ta av.

Tillskott
Hos vissa hundar är jaktlusten så stor att de inte vill äta. Det gäller att ha lite extra godis som man kan locka med. Precis som jägaren, kan lite extra energi under dagen göra hunden mer uthållig och pigg. Det finns energitillskott i små förpackningar som är lätta att ha i ryggsäcken. De gör stor skillnad för hunden.

Skador
Under jakt kan det hända att hunden blir skadad. Låt en veterinär bedöma skadan, hellre en gång för mycket än en gång för lite. Många skador förefaller lindriga utanpå men är i själva verket större vid närmare titt. Det kan också vara tvärtom, hunden verkar väldigt illa däran men det är inte säkert att det är så illa som det ser ut.

Allvarliga tillstånd
En situation som kan uppstå under jakten är så kallad magomvridning. Magsäcken ändrar läge i buken och då bildas det gaser som trycker på de inre organen och det är ett mycket allvarligt tillstånd för hunden. Magomvridning kan uppstå när hunden arbetar hårt med fylld magsäck eller får mycket mat direkt efter en hård ansträngning.
Vissa raser drabbas lättare, speciellt de med djup bröstkorg och smal midja. Det är mycket viktigt att maten ges i god tid innan hunden släpps ut för jakt. Ge heller inte full portion på morgonen om hunden ska jaga under dagen. Man bör även vänta en stund med att utfodra när jakten är över, för att undvika magomvridning.
Ovanstående tips kommer från Evidensia Djursjukvård och har sammanställts av klinikveterinär Henrik Merin på djursjukhuset i Malmö. 

 

 

Fler tips

På försäkringsbolaget Agrias hemsida finns utmärkt, kortfattad information om hur man kan hjälpa sin hund vid olika typer av olycksfall och hur man håller den i trim inför jakten.

• Rädda hunden vid jaktolycka

• Öka din jakthunds prestationsförmåga 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.