Svenska Jägareförbundet har beslutat om nya medlemsavgifter för året 2023–2024. Foto: Martin Källberg

Jägareförbundet höjer medlemsavgiften med 75 kronor

Premium

Avgiften för ordinarie medlemskap i Svenska Jägareförbundet höjs från den 1 juli i år, från 600 till 675 kronor.
Det beslutade förbundets extra årsstämma på tisdagskvällen.

675 kronor för ordinarie medlemskap.

410 kronor för övriga medlemskap (medlem utan Svensk Jakt, stödmedlemskap).

300 kronor för ungdomsmedlemskap.

Det är de nya avgiftsnivåerna, som gäller från 1 juli 2023. Så löd förbundsstyrelsens förslag till avgiftshöjningar, vilket till sist vann årsstämmans gillande på tisdagskvällen.

Jägareförbundet håller extra årsstämma om medlemsavgiften

Svenska Jägareförbundets extrainsatta årsstämma handlade om en enda sak: förslaget om att höja medlemsavgiften i Jägareförbundet från och med medlemsåret 2023–2024; det som inleds den 1 juli.

Ökade intäkter och effektivisering

I sitt öppningsanförande berättade förbundsordförande Peter Eriksson om bakgrunden till förslaget från förbundsstyrelsen:

Peter Eriksson. Foto: Martin Källberg

– Om vi i framtiden ska kunna klara av att leverera det vi gör i dag, så behöver vi öka våra intäkter. Men det räcker inte, vi måste även effektivisera och rationalisera – något som vi jobbar med hela tiden.

– ibland blir vi lite passiva vad gäller att berätta om all den medlemsnytta som förbundet levererar. Det görs otroligt stora insatser för medlemmarna, på alla nivåer, och när vi arbetar tillsammans kan vi åstadkomma underverk, sa Peter Eriksson, som avslutade sitt inledande anförande med orden:

– Förbundet gör mycket som vi kan vara stolta över: Ingen annan jägarorganisation gör så mycket nytta för jakten i Sverige som Jägareförbundet.

Tre förslag

Därefter vidtog presentation och diskussion av de totalt tre förslag på avgiftshöjning som lagts fram till den extra årsstämman:

1) Förbundsstyrelsens förslag, om att avgiften för ordinarie medlemskap höjs till 675 kronor, medlemskap utan Svensk Jakt och stödmedlemskap höjs till 410 kronor, och att avgiften för ungdomsmedlemskap förblir oförändrad, 300 kronor.

2) Förslaget från Jägareförbundet Mitt Norrland, om att avgiften för ordinarie medlemskap höjs till 695 kronor, medlemskap utan Svensk Jakt och stödmedlemskap höjs till 395 kronor, och att avgiften för ungdomsmedlemskap förblir oförändrad, 300 kronor.

3) Förslaget från Jägareförbundet Kalmar län, om att avgiften för ordinarie medlemskap höjs till 700 kronor, medlemskap utan Svensk Jakt och stödmedlemskap höjs till 400 kronor, och att avgiften för ungdomsmedlemskap förblir oförändrad, 300 kronor.

Fler förslag om medlemsavgifter i Jägareförbundet

24–22 till förbundsstyrelsens förslag

Ett antal stämmodelegater, däribland ombuden för Dalarna (Ulf Berg), Värmland (Anders Olsson) och Gävleborg (Johan Lundberg), efterlyste förbundsstyrelsens inställning till att jämka sitt förslag, men efter tio minuters ajournering av stämman återkom förbundsstyrelsen med beskedet att man stod fast vid sitt ursprungliga förslag.

Enligt den av stämmoordförande Nils Posse presenterade propositionsordningen betraktades därmed förbundsstyrelsens förslag som huvudförslag, varför förslagen från Kalmar län och Mitt Norrland först ställdes mot varandra i votering.

Den voteringen utföll med röstsiffrorna 21–2 i Mitt Norrlands favör.

Därefter ställdes Mitt Norrlands förslag mot förbundsstyrelsens. Rösterna från de totalt 47 deltagande stämmombuden fördelades då med 24 för förbundsstyrelsens förslag och 22 för Mitt Norrlands förslag.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev