Svårt att skydda hunden mot vargattacker

Vargväst för hund med stålpiggar som ska skydda mot att vargen biter hunden. Foto: Olle Olsson

Det finns fortfarande inget säkert skydd för löshundar som jagar inom vargrevir. Det slår länsstyrelsen Värmland fast i en skrivelse.

Flera jakthundar har dödats och skadat av varg i höst. Länsstyrelsen får därför många frågor om hur man kan skydda sin hund mot vargangrepp.

Bland annat tas den så kallade Vargwebben upp. Ett system som länsstyrelsen inte tycker är något säkert skydd för hunden: ”Vargar rör sig dock över stora ytor och det finns inget som säger att de är kvar i närheten av den senaste positionen när du ska släppa hunden. Det finns dessutom ofta fler omärkta vargar i ett revir som inte alltid går tillsammans med familjegruppen, samt tillfälligt passerande vargar. Dessa kan vi aldrig veta var de är eller vart de kommer att ta vägen”, påpekar länsstyrelsen

Hjälpas åt
Istället menar myndighteten att det bästa sättet att försäkra sig om att det inte finns varg i det område man ska jaga är att hjälpas åt jägare emellan med att spåra av vägar och rapportera vargobsar.

”Under älgjakten väntar många med att släppa hunden tills man känner sig tillräckligt säker på att eventuella vargar har lämnat såten. När så många jägare går ut samtidigt och kanske gärna slamrar lite extra vid bilarna, så ska det mycket till för att inte eventuella vargar ska märka det och lämna området”, skriver länsstyrelsen.

Andra åtgärder är såklart hundpejlar och bra grundträning så att du snabbt kan få tillbaka hunden om den lämnar såten.

Västarna inte tillräckligt bra
Viltskadecenter utreder olika typer av skyddsvästar för jakthundar men de västar de ha provat i tidigare studier har inte varit tillräckligt bra, menar myndigheten. Bland annat eftersom vargen har så mycket kraft i sina käkar att det kan bli dödliga skador utan att det går hål i skinnet. Inte minst uppmärksammades detta då en 450-kiloskviga för en knapp månad sedan bets ihjäl av varg i Värmland.

”Det som krävs är alltså något som gör att vargen inte kan bita ihop, till exempel utstickande taggar. Det finns även västar som ska ge elchocker eller som ska samma effekt som pepperspray när en varg biter i den. Förutom att den tekniken ska fungera så ska västen inte vara till hinder för hunden. Inte så lätt alltså, men teknikutveckling är på gång”, framhåller länsstyrelsen Värmland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.