Mattermos med älggryta och rotfrukter

Foto: Lena Runer

En variant på bra mat att äta till lunch i skogen. Med lite förberedelser kan du med enkla medel sno ihop ett godare och mer mättande alternativ än limpmackor och grillkorv.

4 personer

800 g älggrytbitar
1 gul lök, skalad och tärnad
200 g palsternacka, skalad och tärnad
200 g morot, skalad och tärnad
400 g potatis, skalad och tärnad
1 liter vatten 
3 msk viltfond, koncentrerad 
8 enbär, krossade
0.5 tsk rosmarin, torkad
3 lagerblad
smör till stekning
salt och peppar
Svetta löken i en stor kastrull med smör. Tillsätt grytbitarna lite i taget.
Slå i vatten och fond. Sjud på medelvärme cirka en timme, skumma ytan då och då.
Tillsätt morot, palsternacka, potatis och kryddorna. Koka ytterligare 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Kyl köttgrytan så fort du kan, värm den sedan på svag värme innan du fyller mat­termosen, ta med dig en bit bröd och njut i skogen.

Recept: Christer Eklund

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst