Brucella på svensk kennel

Brucella canis har konstaterats på en svensk kennel. Bakterien orsakar aborter och sterilitet hos hund och kan i undantagsfall smitta människor.

En smittad tik har avlivats på kenneln. Nu pågår smittspårning samt provtagning för att stoppa spridning av sjukdomen. Kenneln föder upp och rasen dvärgschnauzer.
När den drabbade tiken aborterade sin kull i början av augusti togs prover för att hitta orsaken. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) analyserade proverna och konstaterade Brucella canis. Jordbruksverket beslutade då att tiken skulle avlivas omgående för att förhindra fortsatt smittspridning. Ytterligare en tik på kenneln har avlivats eftersom den uppvisat samma symtom som den första tiken. Samtliga hundar på kenneln kommer nu att provtas.

Kontakta veterinär

− Vi uppmanar ägare till hundar av rasen att vara uppmärksamma på symtom som aborter och nedsatt fertilitet, vilket kan tyda på smitta med Brucella canis. Den som tror sig ha en smittad hund bör kontakta veterinär, säger Michael Diemer, enhetschef på enheten för sällskapsdjur vid SVA. Smittade djur får framför allt nedsatt fertilitet vilket innebär att tikar inte blir dräktiga eller att de aborterar, samt att hanhundar blir infertila. Symtomlösa smittbärare förekommer. Det går inte att garantera att en hund blir smittfri efter behandling.

Via parning

Bakterien sprids framför allt via parning, men det förekommer dessutom risk för smittspridning via till exempel aborterat material och urin. I undantagsfall kan bakterien även smitta människor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev