(S) oroas över vargfrågans utveckling

Helén Pettersson är Socialdemokraternas talesperson i jaktfrågor. Hon uttrycker oro över att besluten som rör vargförvaltningen i allt större utsträckning fattas utanför de politiska rummen.

Gårdagens dom i förvaltningsrätten i Stockholm sätter ännu en gång strålkastarljuset på det kaos som råder i Sverige kring vargfrågan. Svensk Jakt har varit i kontakt med ett antal riksdagsledamöter som arbetar med vargrelaterade frågor i riksdagens miljö- och jordbruksutskott för att ta reda på vad de anser om läget.

En av dem är Helén Pettersson, som är Socialdemokraternas talesperson i jaktfrågor.

Riksdagen beslutade 2009 om lokalt bestämmande och förvaltning av vargstammen. Detta har fortfarande inte infriats. När får vi en lokal vargförvaltning enligt det gällande riksdagsbeslutet? Pratar vi månader, år, decennier eller aldrig någonsin?


Helén Pettersson

Vår linje från Socialdemokraterna ligger fast. Nu sitter vi inte i regeringsställning, och har ingen insyn i hur regeringens arbete och dialog med de instanser och organisationer som på olika sätt försvårar genomförandet av de tagna politiska besluten ser ut.

Vi kan, i det här fallet, konstatera att det trots en bred majoritet i många frågor som rör vargförvaltning i riksdagen inte händer något. Besluten fattas utanför de politiskt valda rummen, och det försämrar förtroende för politiken i den här frågan. Det är självklart ett problem.

Varför sätter inte bestämmande politiker ner foten i den här frågan, sätter gynnsam bevarandestatus för vargstammen och genomför en politik som kan accepteras av dem som berörs av varg i sin vardag?

Vi har från socialdemokratiskt håll varit tydliga med att vi gärna hade fört dialog med regeringen i vargfrågan. Nu kommer det, enligt regeringen, en rovdjursproposition i höst. Några dialoger över blockgränserna har man från regeringen inte visat intresse av, så vi vet helt enkelt inte vad den propositionen kommer att innehålla.

Är vargfrågan för obekväm och ger för få valröster i frågan för att ni ska ta i den?

Vargfrågan måste tas tag i. Politiken kan inte ta hänsyn till om frågor är bekväma eller inte. bekymmer som dessa måste lösas. Det har vi varit tydliga med under en lång tid från Socialdemokraterna. Gehöret från regeringen har dock varit svalt. 

 

Läs mer:

Förvaltningsrätt underkänner selektiv vargjakt

Länsordförande sågar vargdom

Sprängare: Inte värdigt ett rättssamhälle

KD-kritik mot Naturskyddsföreningen

(FP): ”Alliansregeringen har tagit tag i rovdjursfrågorna”

(M): Miljörörelsen tar inte ansvar i vargfrågan

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev