Algblomning livsfarlig för hunden

Spola gärna av hunden efter bad så att den inte slickar i sig eventuellt gift från pälsen. Foto: Jan Henricson

Var uppmärksam på om din hund verkar må dåligt efter badet eller promenaden vid strandkanten. Varje sommar när algerna blommar drabbas hundar av algförgiftning som i värsta fall kan det leda till att hunden dör.

När alger blommar i hav och sjöar kan det vara farligt för hundar att bada och dricka av vattnet. De blågröna algerna blommar när vattnet är varmt, vid vattentemperaturer mellan 15 och 23 grader, och släpper ifrån sig algtoxiner i vattnet som ofta driver in till strandkanten.
– Har hunden fått i sig algtoxiner kan den snabbt bli dålig och i sämsta fall kollapsa och dö inom någon timme. Kontakta därför alltid veterinär om du misstänker att din hund drabbats av algförgiftning. Spola även av hunden efter bad så att den inte slickar i sig gift från pälsen, säger veterinär Per Josefsson på Sveland Djurförsäkringar i ett pressmeddelande.
Att hundar drabbas av algförgiftning är inte speciellt vanligt men det förekommer och följderna kan bli katastrofala. Tillståndet slår ut både lever och njurar vilket leder till gulsot och urinförgiftning.
Vid snabb behandling går det att rädda en förgiftad hund.
– Vi brukar få in några fall varje sommar av hundar som vårdats hos veterinären för algförgiftning. Oftast är det i slutet av högsommaren när vattnet är varmt och algerna blommar. I de allra flesta fall blir hundarna friska efter veterinärbesöket, säger Ursula Lige, skadechef på Sveland Djurförsäkringar, i pressmeddelandet.
Tecken på att din hund drabbats av algförgiftning är oro, kräkningar, darrningar, vinglighet, diarré, buksmärtor, hudirritation, ögonbesvär.

Algblomning

I Sverige orsakas flertalet algblomningar av blågröna alger, så kallade cyanobakterier. Blomningen är vanligast i perioden juli till september. Algblomning förekommer när vattnet är i obalans, framför allt beroende på övergödning. Normalt noteras algblomningen genom kraftiga färgförändringar på vattnet, men även lukt och smak kan påverkas.
Källa: Smittskyddsinstitutet

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.