Hjälp till att minska självmorden bland jägare

Är jakt så tråkigt att man drivs till att ta sitt eget liv om man är jägare?
Nej! Självklart är det inte så. Tvärt om är jakt en hobby som stimulerar människor och därmed en bidragande orsak till psykiskt välbefinnande.
Hur kommer det sig då att jägare tar livet av sig oftare än andra grupper i samhället?

Svaret är ganska enkelt. Jägare råkar precis som alla andra människor ut för problem i sina liv. Cirka 15 procent av männen och 25 procent av kvinnorna i Sverige drabbas av depression åtminstone någon gång under sina liv.

Under en depression känner man sig ofta tom och oinspirerad, och kan då ha svårt att finna glädje i vardagen. Även aptiten eller sömnbehovet kan påverkas så att det ökar eller minskar. Depression gör ofta att man får svårt att känna starka positiva känslor för andra, man tycker också mindre om sig själv och kan ha tankar om att vara dålig eller värdelös.

Under en nedstämdhetsperiod kan många inte längre se det positiva i sitt liv, utan bara allt de har drabbats av och allt de har förlorat. Känslorna kan bli mycket starka och då är det lätt att man blir desperat och gör vad som helst för att bli av med dem. Ett vanligt sätt är att dricka alkohol, något som ytterligare bidrar till att minska förmågan till resonerande och som ökar impulsiviteten.

Beslutet att ta sitt liv sker oftast väldigt hastigt och är ofta inte ett väl genomtänkt beslut. Människor som vill ta sitt liv vill göra det smärtfritt och de vill göra det på en gång. Tvingas man vänta hinner de värsta känslorna klinga av och impulsen till självmord blir lättare att stå emot.

Jägares inställning och erfarenhet av skjutvapen som en snabb, säker och förhållandevis smärtfritt förfarande tillsammans med tillgången till skjutvapen är alltså en ytterst dålig kombination för någon som är deprimerad. Det är detta som driver upp självmordstatistiken, särskilt bland män över 65 år.

Utlösande faktorer för depressioner kan vara förlust av en anhörig, ensamhet, äktenskapsproblem, uppsägning från arbete, arbetslöshet, pensionering, kronisk fysisk sjukdom, kronisk värk, missbruk, vissa mediciner, ekonomiska problem, konflikter och olyckor eller årstidsväxlingar.

 

Vi föreslår därför följande

Våga fråga om psykiskt mående och självmordstankar!

Träffa en överenskommelse om att när någon uppmärksammar riskfaktorer så besöker ni den drabbade för att se efter om personen behöver hjälp att komma till vård.

 

Enklare handläggning

Vidare skulle vi önska att Svenska Jägareförbundet lobbade för att Polismyndigheten skulle ha en enklare handläggning av ärenden som handlar om att värna om varandra genom att möjliggöra förvaring av andras skjutvapen eller i vart fall delar av vapen.
Dessutom skulle Jägareförbundet i samverkan med de olika landstingen kunna utarbeta en utbildning i suicid prevention som vänder sig till jaktledare.

Att låta någon i sitt jaktlag dö på grund av en obehandlad depression är lika onödigt som att avliva sin hund för att den drabbats av noskvalster.

Sist men inte minst, för att bli av med en depression måste man ut och göra det som ger livet mening och för en jägare är det jakt. Den är då viktigare än någonsin tidigare!

Henrik Malmqvist, PTP-psykolog
Ywette Persson, Kurator

Fakta

Landstinget Gävleborg gör en långsiktig satsning avseende förebyggande arbete gällande självmord. Detta då bland annat detta län, tillsammans med några andra skogslän, är de mest drabbade i Sverige.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev