Rådjursstek med parmesanpotatispuré och kaffesås

4 personer
1 urbenad rådjursstek ca 1,2kg
8 vitlöksklyftor, skalade och halveradepålängden
8 enbär, grovkrossade
3 kvistarrosmarin, plockade
Olivolja
Smörtillstekning
Saltochpeppar
Sätt ugnen på 110 grader. Bind upp steken med steksnöre. Skär små fickor i steken, tryck ner vitlök och rosmarin med jämn fördelning.
Pensla med olivolja och krydda utsidan med salt, peppar och de grovkrossade enbären.
Hetta upp en stekpanna med smöret och bryn steken runt om. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del, baka i ugnen under cirka två timmar, till en kärntemperatur om 53 grader. Ta ut köttet och låt det vila under folie cirka 15–30 minuter. Servera med potatispuré, sås, glaserade morötter och svartrot.
Parmesanpotatispuré:
800gskaladmospotatis
1,5 dl mjölk, varm
1,5 msk olivolja
1 tsk smör
1 dl parmesanost,riven
1 knippepersilja, hackad
salt, vitpeppar
Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Pressa potatisen i en potatispress, vispa in smöret och den varma mjölken lite i taget till en slät puré. Rör ner olja, persilja och ost. Smaka av med salt och peppar.
Glaserade morötter och svartrot:
4 morötter, gärna i olika färger
2 svartrötter
1 dl vatten
0,5 dl olivolja
3 msk smör
1 tsk honung
salt
1 knippe persilja, hackad
Skala och dela rötterna i lämplig storlek. Hetta upp en panna och lägg i rotsakerna, slå över vatten, olja, smör och honung.
Låt all vätska koka bort, det tar ungefär sex minuter. Blanda runt rötterna då och då. De ska fortfarande ha lite tuggmotstånd när de är klara.
Smaka av med salt och blanda ner persiljan.
Kaffesås:
3 dl vispgrädde
0,5dl drickfärdigtkaffe
0,5 dl kycklingbuljong
1 msk soja
2 tsk brun farin
2 tsk maizena utrört i lite vatten
Salt och svartpeppar
Koka upp grädde, kaffe, soja, farinsocker och buljong. Låt koka i fem minuter. Red med maizenavattnet och smaka av med salt och svartpeppar.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.