Debatt: När bli medlen alltför taktiska?

Ändamålet helgar medlen om det är ädelt nog sägs det, men vad och hur ädelt är målet? När blir medlen alltför taktiska? Nedanstående inlägg är skrivet som brev till flera aktörer i den svenska rovdjursförvaltningen.

Till betraktarorganisationerna:
Vad är det egentligen ni i WWF, SNF och SRF, med er svans av mer eller mindre extremistiska systerorganisationer, vill uppnå som är så ädelt att ni är beredda att sätta svensk rättssäkerhet och demokratiska regler åt sidan?

SRF lovar sina medlemmar ”Vi gör Sverige vildare”.

SNF ifrågasätter människans roll som ”top predator” och vill att vi bara ska skörda det som blir över när naturligt varierande stammar av rovdjur tagit sitt.

WWF säger inget specifikt om jakt, men stöds ekonomiskt av krafter som säger sig inte bara vilja göra Sverige, utan hela Europa, vildare.

WWF, SNF och SRF: vad är er definition på vildare?

Varför skulle ett vildare Sverige vara ett bättre Sverige för de människor som inte bara lever i och med den natur som ni vill göra till en stor djurpark, utan faktiskt är en förutsättning för att svensk natur av idag är unik i ett europeiskt perspektiv med en unik kombination av långsiktigt utnyttjande av naturens resurser och positiv utveckling av den biologiska mångfalden?

Vilket ansvar är ni beredda att ta om experimentet med det vildare Sverige visar sig vara ett misstag?

Till Sveriges politiker
När har betraktarorganisationerna diskvalificerat sig själva från fortsatt inflytande i svensk vilt- och naturförvaltning?

Hur länge tänker ni stillatigande se på hur ni blir gjorda till marionetter under extremister som i eget syfte vill utnyttja europeiska direktiv skrivna för ett Europa som ligger ljusår efter Sverige när det gäller naturvård?

Hur många gånger tål ni att bli stuckna i ryggen av ledande representanter för organisationer som ni själva föder med skattemedel?

Hur länge tänker ni stillatigande se på hur era egna tjänstemän tar över er roll som valda av folket i svensk demokrati?

Hur länge tänker ni bara stillatigande se på hur ni blir gjorda till åtlöje av dessa ”naturens räddare” i en massmedia som inget hellre önskar än att spä på politikerföraktet?

Till rovdjursforskarna
Ni lånar ut era namn till dem som vill rasera den grund som gjort att svensk natur saknar motstycke i Europa.

Har ni glömt vilka etiska regler ni svor när ni valde forskarbanan?

Mats S Johansson
Strømmen

Fakta

Delta i debatten!
Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev