Debatt: Kräv svar från våra politiker

I aprilnumret av Svensk Jakt Nyheter fanns flera kloka och tänkvärda inlägg om vårt största problem, vargen. Kanske är tiden nu mogen för att ta till storsläggan, för att våra politiker ska förstå att nu är det allvar?

De senaste åren har några lokala manifestationer och samlingar genomförts, men detta har inte gett någonting. Om jag förstått det hela rätt måste vi få till en politisk förändring, med början i Bryssel. En flerstegsraket.

Första steget är att få vår regering att kräva omförhandling av de avtal och regler som bakbinder Sverige att fatta egna beslut. Andra steget få ner besluten länsvis.

Gå samman
Hur når vi dit? Nu börjar den politiska jakten på röster inför valet. Nu slickar man på fingret och sticker upp det i luften för att känna hur vindarna blåser.
Utnyttja det! Inget politiskt parti har någonting att förlora om man lyckas få hem rovdjurspolitiken, men mycket att vinna.

Sluta sitta tillsammans med kramarsidan i alla pågående utredningar och grupperingar. Det slutar bara med dolkhugg i ryggen. Gå samman med likasinnade organisationer som förstår och kan problemen.

Starta en rikstäckande namninsamling, exempelvis under parollen ”Svenska medborgare ska själva bestämma om rovdjurspolitiken – inte EU”.
Därefter passar det bra att i höst, innan en ny proposition om rovdjurspolitiken lagts fram, anordna en kraftfull manifestation på Mynttorget i samband med överlämnandet av namninsamlingen. Kräv omedelbart svar: Vilka partier är beredda stödja kravet?

Direkt till Bryssel

Det finns många röster att hämta med rätt svar. En rätt genomförd namninsamling borde ge några hundratusen namn. En manifestation på Mynttorget borde få gehör från minst 20.000–30.000 personer.

Hjälper inte det får vi själva vända oss direkt mot Bryssel och, likt franska bönder, köra över våra egna politiker med egna direkta krav mot EU:s rovdjurspolitik.
Det vore konstigt om det inte inom Jägareförbundet finns kompetens att organisera ovanstående. Man borde vid det här laget ha klart för sig att detta är en ödesfråga för en mycket stor del av landets jägarkår, men också för andra, framför allt glesbygdsboende med djurhållning.

Rolf Gunnarsson
Örebro

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev