Sveriges taxmaffia ordnade en trippel
PremiumRådjur i pass, en dovspets och som final – en kronkalv. Jaktdagen på taxentusiasten Carl Söderbergs marker i Södermanland hade allt.
Och ungtiken Xtrema som för knappt ett halvår sedan blev påkörd av en bil och var uträknad av en veterinär, visade att taxar är riktiga tuffingar i jaktskogen och att hon gör skäl för sitt namn.
Reportaget publicerades första gången i Svensk Jakt nummer 2-3/2021.
Carl Söderberg med Mariebergs kennel är ett känt namn i taxkretsar. Tidigare vann han SM med Vilda. Den här jaktdagen har han bjudit in ett antal jaktkompisar för jakt på framför allt dov.
Det är januarimorgon, och solen har ännu inte kämpat sig upp över horisonten. Vi kan bara skönja en smal ljusrand bakom trädtopparna – en föraning om att en ny dag nalkas. Gänget som ska jaga har samlats vid den stora ladugårdsbyggnaden nedanför Carl Söderbergs gård. Han har bjudit in ett antal taxägare, alla med väl meriterade hundar. Med finns även som passkyttar Rolf-Eckart Rolfs och Magnus Sköld.
Första släppet
Det är nollgradigt och en nordvästlig vind sveper fram över de öppna fälten och kyler ansikte och nacke. Står du barhänt blir du snabbt stel om fingrarna.
Carl Söderberg anländer, lyfter på kepsen och hälsar på jaktdeltagarna.
Därefter går han igenom förutsättningarna för dagen, vad som är tillåtet att skjuta och vilka hundar som finns tillgängliga.
Första släppet sker i Djupviksskogen och på de omgivande fälten.
Henrik Nordlöf, en ung jägare med rötterna i Gävle, numera bosatt på Ekerö i Stockholm, ska släppa sin Jaktvallens Arve, en blivande jaktchampion. Jaktproven är genomförda, nu väntar bara Henrik på att få de officiella pappren.
– Den enda fördelen med den globala uppvärmningen är väl att taxsäsongen blivit längre, säger Henrik och ler när vi slår följe i hans pickup ut mot den första såten.
Taxens fördelar
Han talar varmt om taxen som jakthund i de sörmländska dovmarkerna.
– Med en tax kan du jaga själv, eller tillsammans med din kompis. Eller så kan du vara ett stort jaktlag med många passkyttar, ungefär som i dag. Bland de roligaste jakterna kan man faktiskt ha när man bara är själv eller några få jägare. En annan fördel är att dovviltet brukar hålla sig kvar på markerna efter en taxjakt, jämfört med en renodlad drevjakt med stötande och kortdrivande hundar.
”Bland de roligaste jakterna kan man faktiskt ha när man bara är själv eller några få jägare.”
– Henrik Nordlöf
Henrik Nordlöf menar också att en annan fördel med taxjakten är att du kan hänga med i drevet, vara mer följsam. Nyanseringen i skallet gör även att jägaren vet hur långt ifrån hunden viltet ligger under drevet.
Väckskall
Det är mulet och himlen är blygrå, redo att öppna säcken och låta nysnön pudra markerna. Här och var ligger knappt skönjbara snöfläckar.
Arve, som den här hösten kom tvåa på Sörmlandsprovet, är ivrig att få komma lös, och ge sig i kast med dovvilt eller rådjur.
Så snart Arve blir fri kopplet kommer väckskallen.
– Jag har jagat in honom på mina marker utanför Gävle. Där är det glesare med vilt vilket gör att hunden måste lära sig arbeta mer med kalla slag. En hund i de här viltrika markerna lär sig dock sortera bättre och snabbare komma i kontakt med djuren, säger Henrik medan vi sakta förflyttar oss in i såten.
Ett skott
Vi kommer upp på en liten tallbeklädd bergklack och nästan samtidigt som upptaget kommer smäller ett skott i rakt västlig riktning, vid passet i åkerkanten.
En dovhind med kalv och en dovspets hade kommit ut vid åkern och då small det. Joakim Frisch tvekade inte när han fick ett bra läge på dovspetsen. Och Arve hade bara sekunderna innan med sina skall förkunnat att han var djuren på spåren.
– Ja, ibland kan det gå så där snabbt, skrattar Henrik då vi förflyttar oss mot passet där Joakim Frisch skjutit dovspetsen.
Tar upp rådjur
Arve är framme och nafsar i djuret, men försvinner snart och hittar en råget med killing som han sätter fart på. Drevet drar dock i väg mot grannmarken och en bred å.
Samtidigt har Mariebergs Rysta haft upptag och driver nu en råbock som smiter förbi bakom ryggen på Carl Söderberg. Strävhårstaxen Rysta ägs av Peter Carlsson, Österhaninge, och blev tvåa på Drev-SM. Drevet är nära oss några gånger, men råbocken drar det längsta strået.
Rysta byter sedan och driver en hare som passerar en av passkyttarna, som var osäker på om Peter ville att det skulle fällas hare för tiken. Medan Peter snabbt springer norrut för att försöka komma åt att skjuta haren förflyttar sig Carl med reporter till Sörhagen. Förhoppningen är att hans ettåriga tik Xtrema ska hitta kronvilt.
– Xtrema blev påkörd av en bil i augusti och drabbades av två lårbensfrakturer och en bäckenbensfraktur. En veterinär hade räknat ut henne. Men jag tog henne till en annan veterinär. I början av november kunde jag släppa henne igen, helt otrolig återhämtning, säger Carl Söderberg.
Öppna fält
Han släpper henne i åkerkanten vid småbackarna på Sund, där en utskjutande skogsknabbe möter de öppna fälten. Xtrema försvinner snart och strax därefter kommer upptaget. På typiskt taxmanér skallar hon tätt; det sjunger i Sörmlandsskogen.
”Xtrema blev påkörd av en bil i augusti och drabbades av två lårbensfrakturer och en bäckenbensfraktur. En veterinär hade räknat ut henne. Men jag tog henne till en annan veterinär. I början av november kunde jag släppa henne igen, helt otrolig återhämtning.”
– Carl Söderberg
Drevet buktar fint och vi sätter oss i ett jakttorn ute på den frusna åkern. Det blåser nordligt och snön yr lite lätt i luften. Till slut går drevet rakt mot Magnus Sköld, som inte gör något misstag.
Branta klippor
Över kommunikationsradion meddelar han att han skjutit en killing och att Xtrema fortsatte efter geten. Drevet går mot de branta klipporna som stupar rakt ner mot havet vid Mälhaga och Solåkra.
Vi förflyttar oss snabbt dit och Carl blåser i jakthornet. Xtrema är på väg tillbaka, vinklar och kommer glatt till sin husse där hon blir omfamnad.
Yxa får chansen
Jägarna samlas på nytt inför nästa såt. Markus Andersson ska släppa Mariebergs Karlssons Yxa, en unghund på bara nio månader, men som redan har åtta rådjur, två mufflon och ett dovvilt på sitt samvete.
Tiken får tag i kronvilt och hinner till och med skälla ståndskall. En kronhind står nämligen kvar, men springer snart och tar sin tillflykt över åkrarna. Fler djur finns där inne i såten som Yxa sätter fart på och som även de springer över åkrarna förbi passkyttarna som bara kan lyfta på hatten. Hög fart i kombination med dåligt kulfång gör att studsarna får vila i armvecket på passarna.
Totalt passerar fem djur i olika omgångar förbi passkedjan. Någon svär. Osis.
Samtidigt har Anders Larsson släppt den unga hanen Mariebergs Urax, som får tag på ett rådjur som passerar i en smal skogsremsa på alltför långt avstånd.
Anders fortsätter jakten med Urax, lite längre söderut. Där får han tag på dovvilt som buktar fram och tillbaka. Carl och jag har nu förflyttat oss mot jaktstugan, torpet i södersluttningen, där målet är att så småningom skapa ett viltvatten i den gryta som ligger längst ner i sluttningen. Kanske med inplanterad ädelfisk.
Vi söker pass på berget och nu har drevet vänt och närmar sig bergklacken. Taxen driver bra och drevet går förbi oss mot en av passarna. Pang!
Fortsatt drev
Magnus Sköld rapporterar snabbt att han skjutit ett rådjur som han är övertygad om är drevdjuret. Men icke. Urax fortsätter driva, men djuren går ut ur såten.
Under tiden samlas jägarna för en snabb lunch. Därefter nya pass. Carl Söderberg ska nu släppa Ultra. Taxtiken har jagat flera dagar i sträck.
Snävare sök
– Det märks att jag jagat mycket med henne, söket har blivit lite snävare, säger Carl medan vi förflyttar oss sakta över de tallbeklädda stenhällarna. Efter en stund drar Ultra iväg, ner i en liten dalgång med ungskog mellan de små skogsknabbarna. Där inne hittar hon det vi tror är kronvilt. Vi ser två djur ställa sig på bergklacken på andra sidan grytan. Men det är rådjur som Ultra hittat visar det sig senare, då det passerar Anders Larsson. Ultra har bra tryck i drevet och ligger inte särskilt långt efter rådjuret.
Samtidigt smäller det nere vid pass sju, i det 20 år gamla höga jakttornet, gjort av granvirke, vid åkerkanten. En kronkalv kom springande rakt över åkern, mot Henrik Nordlöf, som fällde den.
Jaktdagen går mot sitt slut. Dagarna är korta i januari.
– Hundarna har presterat bra, konstaterar Carl Söderberg. Min mamma var van vid att pappa och jag kom hem sent från jakterna. Vi jagade nästan alltid från mörker till mörker. Så blev det i dag också.
”Kommer ganska lugnt i pass”
Efter jakten samlas vi i hans kök och summerar jaktdagen.
– Det är roligt att jaga med tax. Det är en rörlig jakt som ställer krav på jägaren. Det gäller att ha koll på hunden, hitta rätt pass och ibland kanske förflytta sig snabbt och kunna överlista viltet. Det är en enorm tillfredsställelse när man väl lyckas, när hunden drivit bra och djuret kommit i pass. Och många gånger kommer djuren ganska lugnt i pass, säger Carl Söderberg.
Han hade ambitionen att det skulle fällas dov, rådjur och kronvilt undan taxarna. Det blev visserligen fällt både rådjur, dov och kron – dock så var kronkalven inte undan något drev. Men kanske nästa gång. För ett är säkert: Carl Söderberg och hans ”taxmaffia”, som de själva kallar sig, lär göra flera nya släpp denna vinter.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.