7 punkter för säker och bra placering av pass
Vad bör styra placeringen av pass? Vad måste man som jägare klargöra på tilldelat pass innan ett, förhoppningsvis direkt dödande, skott kan avlossas?
Svaret på ingressens andra fråga redovisas i sex punkter här nedan. Dessa tar tid att försäkra sig om när man är på pass – och tid är ofta en bristvara i skarpa jaktsituationer.
Därför är det viktigt att passen är placerade så att denna tid medges. Vissa punkter, som var passgrannar befinner sig och exakt var man har bra kulfång, fastställs bäst direkt när man intar passet, innan hundarna eller drevkedjan gått igång.
Passplacering – många faktorer styr
Vad ska man då tänka på innan passens exakta placering fastställs? Här kan du ta del av de viktigaste punkterna.
1) Säkerhet
Säkerheten är a och o och alltid viktigare än att den inbjudna och eventuellt även betalande jägaren ska kunna komma till skott. Så kulfång, förbjudna skjutriktningar och grannskyttarnas placering i förhållande till det egna passet är extremt viktiga.
2) Viltets vägval
Olika viltarter gör olika vägval i skogen. Älgar utnyttjar exempelvis sällan samma viltstigar som vildsvin gör. Därför bör man kunna sin mark väl och veta vilka viltstigar som används av vilka viltarter, något som kräver hundratals timmar i skogen.
3) Plan eller kuperad mark?
Plan eller kuperad mark är en annan sak man måste ta hänsyn till när man fastställer passens placering. Min erfarenhet är att det är betydligt lättare att räkna ut var viltet ska komma om jaktmarken är kuperad än när det är fråga om plan mark.
4) Vanligaste vindriktning?
På samtliga jaktmarker blåser vindarna oftare från ena hållet än från andra. Då viltets luktsinne är långt bättre än människans är det viktigt att placera passet så att den egna vittringen inte sveper in i såten i onödan jakt efter jakt.
5) Jakttorn – säkerhet på flera sätt
Jakttorn kostar att tillverka men är bra av flera anledningar. De utplacerade skyttarna blir stående i sin lilla ”barnhage” och kan inte förflytta sig in i farliga skjutriktningar lika lätt som jägare som tilldelats markpass med instruktionen ”stå vid ensamma tallen”.
6) Vid öppna ytor – eller inne i skogen?
Många placerar sina pass ute på hyggen eller i skogsbryn vilket visserligen kan var utmärkta val då man ser långt från passet. Nackdelen är att stora öppna ytor gör vilt osäkra och är något de försöker passera över så snabbt som möjligt, inte minst i trängda lägen.
Att flytta in pass i skogen, innanför skogsbrynet, kan få gott resultat. Viltet drar ner på hastigheten när de kommer in i skogen eftersom de tror att de då är i skydd, vilket underlättar för jägare att avlossa säkra och direkt dödande skott.
7) Markgränser
Passplacering nära en jaktmarksgräns kan inte rekommenderas. Vid ett flertal tillfällen har jag sett skyttar placeras i jakttorn på jaktmarksgränser, eller i direkt närhet av dem, av en jaktledare som låter meddela skytten att det är viktigt att skytten avlossar direkt dödande skott så att älgen – eller vad det nu kan vara – inte rusar vidare och dör först när den kommit in på grannmarken. Sådan information stressar enbart upp mindre erfarna jägare i onödan, något som kan leda till onödig skadskjutning.
Ibland är det dock omöjligt att undvika på grund av naturens struktur i förhållande till gränsdragningen.
Johan Lewenhaupt
Fotnot. Tipsen har tidigare även publicerats i Svensk Jakt nummer 10/2019.
På tilldelat pass måste följande klargöras innan skott kan avlossas:
• Vad är det för vilt som är i antågande in i skottsektorn?
• Är det ett för dagen tillåtet vilt och därmed fritt fram att fälla?
• Kan ett direkt dödande skott avlossas och därmed utesluta onödigt lidande för viltet?
• Finns det ordentligt kulfång (skogsbryn och sly är inte kulfång)? Detta gäller även om ett eventuellt andra skott behöver avlossas. Tänk på rikoschetter.
• Var exakt befinner sig passgrannarna och finns det förbjudna skjutriktningar?
• Kan skottet avlossas utan att träffa hunden som driver/stöter och är endast ett par meter bakom det annalkande viltet?
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.