Gunnar Petersson vid vargmanifestationen på Mynttorget 30 augusti. Foto: Martin Källberg

Larmar om en mörk framtid för svenska jakthundsraser

Många av våra inhemska jakthundsraser är illa ute då det inte går att jaga med dem på grund av den allt tätare vargstammen – vilket leder till att uppfödningen minskar.
– För exempelvis hamiltonstövare har registreringarna gått ner från 1.635 valpar 1990 till endast 221 valpar förra året.
Det berättar Gunnar Petersson från Svenska Kennelklubbens jakthundskommitté.

I Sverige har vi tolv raser som räknas som inhemska, bland annat stövare som hamilton-, schiller-, gotlands- och smålandsstövare.

Även spetsar som jämthund, hälleforshund, vit älghund och norrbottenspets räknas som inhemska raser. Även drevern är en svensk ras.

Stövare utsatta

Men det är särskilt stövarraserna som drabbats hårt av vargförekomsten.

– De hörs ju hela tiden när de driver, och jobbar som regel långt från föraren och är därför mer utsatta för vargattacker än andra raser, säger Gunnar Petersson.

När det gäller smålandsstövaren registrerades cirka 50 valpar förra året, medan gotlandsstövaren var nere på endast tio valpar.

Unika

Problemet med de svenska raserna är just att de är unikt svenska och inte finns någon annanstans.

– Vi har inte, som vargen, en närmast oändlig genpool österut som vi kan hämta nya individer från, utan våra raser finns bara här. Dör de ut så är de borta för alltid, säger Gunnar Petersson.

– Den svenska vargstammen är på inget sätt unik eller isolerad till landet utan vandrar fritt. Möjligheten till genetiskt utbyte finns och sker med vandrande vargar från öster. Vill man öka utbytet är det fullt möjligt att fysiskt flytta individer från öst till oss. Detta är dock inte möjligt med våra hundar av nationalraserna, då förutsättningarna saknas och möjlighet till import inte finns, säger Gunnar Petersson.

Inte bara hundar

På grund av vargtrycket har antalet uppfödare av stövare påtagligt minskat i varglän som Värmland, Dalarna och Gävleborg.

– Många äldre uppfödare har lagt av och vi får heller ingen nyrekrytering av uppfödare, säger Gunnar Petersson.

Den växande vargstammen drabbar inte bara inhemska hundraser utan även unika svenska lantraser av får, nöt och höns.

 

• Men finns det då inga myndigheter som inser faran för de inhemska raserna?

– Jo, på Jordbruksverket har man insett faran och förra året tog man sperma från fem olika hamiltonstövare som man frös ner, på Jordbruksverkets bekostnad. Men så har vi ju Naturvårdsverket och där verkar man bara tänka på att få en så stor vargstam som möjligt, utan att se konsekvenserna för andra arter så de båda myndigheterna motarbetar i praktiken varandra, säger Gunnar Petersson.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.