Per-Ola Engerup lyckades fälla en fin björnhanne på åteln för tre år sedan. Foto: Privat

Intresset för åteljakt på björn ökar – så lyckades Per-Ola

Premium

Allt fler jägare ansöker hos länsstyrelsen om att få anlägga en björnåtel. Trots det är det få björnar som fälls vid åtel. Per-Ola Engerup i Jämtland lyckades dock med åteljakt. Här följer hans tips om hur du lyckas.

Per-Ola Engerup i Nälden, nordväst om Östersund i Jämtland, fällde 2019 en björn på åtel i Åre kommun.

– Jag hade provat jaga på åtel ett par år, men utan framgång. När det blev möjligt att ha en kamera på åteln, blev det enklare att få en uppfattning om det överhuvudtaget rörde sig björn där. Med kamera får man lite koll på vilka djur som besöker åteln och när de varit där. Utan kamera är det svårt veta om det lönar sig att sitta vid åteln, berättar han.

Per-Ola är uppvuxen i södra Sverige och har erfarenhet av åteljakt på räv och vildsvin. Lärdomar som han tog med sig till åteljakten på björn.

– Vildsvin och björn lockas av ungefär samma saker, till exempel tjära och majs. Majsen är dessutom någorlunda lätt att hantera jämfört med slaktrester men svår för björnen att bära iväg. Björnen måste stanna på åteln för att äta.

 

Morgonpigg

Åteljakten har ett begränsat tidsfönster.

– Björnen är huvudsakligen nattaktiv och därför är det med den nu tillåtna jakttiden, en timme före solens uppgång till två timmar före solens nedgång, störst chans att lyckas tidig morgon. Åteljakten är i praktiken en morgonjakt, säger Per-Ola och fortsätter,

– Tricket är att få den nattaktiva björnen att spendera så mycket tid på åteln att den är där även på morgonen. Jag upplevde att ju längre in på hösten och ju kallare det blev desto längre tid stannade björnarna på åteln.

Per-Ola har förstått att det mest är äldre hanbjörnar som skjutits på åtel, men det är från ett litet data då det är få björnar som skjutits.

– De kanske känner sig mer trygga än en hona med ungar, som inte gärna vill riskera exponering av ungarna på en plats som flera björnar besöker.

 

Per-Ola Engerup med skallen av den björn han sköt på åtel. Foto: Lars-Henrik Andersson

Rimliga förändringar

Per-Ola berättar att han gärna testar nya jaktformer och marker.

– Upptäckarglädje, att utforska och lära sig nya saker är en stark drivkraft i min jakt.

Per-Ola kan tycka att björnjakt idag är väl detaljstyrd och att det borde gå att förenkla, exempelvis att tillåta spårupptag med hund vid åtel.

– Det kan nog ha gått lite prestige i det, man vill inte legalisera något som av rapporteringen att döma missbrukats. Jag tycker det vore rimligt att använda åtel för spårupptag med hund. Jag tror att det tids nog kan komma bli tillåtet. Jag tycker också att åteljakten kunde vara tillåten till solens nedgång, då hade även eftermiddagen och kvällningen kunnat nyttjas.

 

Smög in på åteln

Det var klockan 05.30 under licensjakten 2019 som Per-Ola sköt en björn på sin åtel. Den vägde 204 kilo.

Åteln hade han placerat mitt på den cirka 2.000 hektar stora jaktmarken, det visade sig vara en bra plats. Åteln låg i tät skog.

– Jag hade byggt ett så kallat ”tree-stand”, en hög stege och en plattform av bräder i en stor, gammal tall. Jag kom dock inte upp i trädet utan sköt från marken då björnen redan stod på åteln när jag smög in i första morgonljuset. Björnen sprang cirka 100 meter efter skottet som tog i lungorna. Min då 12 år gamla Jämthundshane var skeptisk men spårade efter mycket uppmuntran upp björnen där den låg död.

 

Åteljakten på björn gav fina minnen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Föredrar älgjakt

Per-Ola kommer inte att jaga björn på åtel i år.

– Det är en spännande jaktform, men jag har inte hunnit engagera mig i en åtel i år så det blir nog ingen riktad björnjakt. Det skulle vara ifall min yngre jämthund skulle få till ett ståndskall förstås, han tog upp och skällde björn vid i vart fall ett tillfälle förra året men verkar mest intresserad av älg, precis som jag, säger Per-Ola Engerup.

 

Intresset ökar

I Jämtland får i år 220 björnar fällas i samband licensjakten som startar den 21 augusti.

– Inför det här årets licensjakt efter björn har vi mottagit totalt 135 ärenden om att anlägga åtel. Vi har medgivit 122 av dessa. Under 2021 var motsvarande siffror 107/105 och under 2020 var det 69/67, uppger vilthandläggare Emma Andersson vid länsstyrelsen i Jämtland.

Länsstyrelsen utför även tillsyn på de björnåtlar som medgivits.

Emma Andersson tror att fler ansökningar om björnåtlar hänger samman med en ökad tilldelning.

– Det är dock ett fåtal björnar som fälls på åtel. Det handlar om 1-2 björnar per år, säger hon.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev