Fjällgåsprojektet tog hjälp av Svenska Jägareförbundet – Invasiva Arter för att stoppa minkarnas härjningar. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Ryckte ut med helikopter för att skjuta minkar

Fyra minkar kunde skjutas efter att de hade setts jaga fjällgåsungar i häckningsområdet.

Minkar ställde till det för fjällgåsprojektet och en blixtsnabb aktion verkställdes.
Så här skriver ”Svenska Jägareförbundet – Invasiva Arter” på sin facebooksida om hur de gick till väga för att stoppa minkarnas härjningar:

”När myndigheter briljerar!
I söndagskväll observerade personal från fjällgåsprojektet att en mink tog en vild fjällgåsunge i häckningsområdet i norrbottensfjällen och projektet tog kontakt med oss på Invasiva Arter med frågan om vi kunde hjälpa till. Om minken skulle vara kvar i området så är det ju mycket troligt att den skulle slå ut hela årets föryngring i det området av en av Europas absolut mest utrotningshotade fågelarter.
På måndagen kontaktade vi Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Norrbotten och det resulterade i blixtsnabb handläggning. Imponerande mitt i brinnande semestertid. Tre yrkesjägare och en tjänstehund från vår organisation började köra mot området på eftermiddagen. Tisdag morgon flögs de ut med helikopter till området.
Efter en dags arbete hade en minkhona och tre årsungar avlivats.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev