Allt om ljuddämpare i Svensk Jakt nr 6

Inom kort landar ett nytt fullmatat nummer av Svensk Jakt i våra prenumeranters brevlådor.
Juninumret bjuder bland annat på vildsvinsjakt och Ulf Lindroth ger ljuddämpartips.

Den 1 juli blir ljuddämpare licensfria – har du licens för ett vapen får du köpa en ljuddämpare till det på liknande sätt som man gör med ammunition.

I Svensk Jakt nr 6 berättar vår Vapen & skytte-redaktör Ulf Lindroth allt du behöver veta om ljuddämpare.

När grödorna växer på fälten lockas vildsvinen dit. Jordbruket behöver den, sommarkvällar erbjuder den och jägarhjärtat vill ha den – jakten på vildsvin.

Svensk Jakt följer med Christian Karlsson på skyddsjakt på vildsvin vid vetefälten utanför Åtvidaberg.

Här följer ett smakprov ur jaktreportaget:

”Säsongen är precis i startgroparna för vildsvinens obarmhärtiga framfart i fälten och med handkikaren runt nacken låter Christian blicken svepa över fälten. Det dröjer inte länge innan han får syn på en grupp vildsvin. Några av dem står står tillsammans och ytterligare två individer avskiljer sig lite från de övriga. Den största utmaningen är dock att de är i sällskap med några dovspetsar.
– Vi kommer inte komma intill dem från det här hållet, vi får gå runt och upp på höjden genom skogen, doven är alldeles för uppmärksamma, viskar Christian och tar riktning mot skogsbrynet.
Genast har jaktens intensitet klivit upp några steg.”

Björnobservationer blir allt vanligare i stora delar av landet. Många människor är rädda för björnar och björnarna är inte speciellt förtjusta i oss människor heller. Men forskning visar att björnhonor med ungar verkar söka sig nära människor i syfte att skydda sina avkommor mot hanbjörnar.

Läs mer om björnarnas beteende i Svensk Jakt nr 6.

Skarven äter upp fisken i skärgården och dess avföring skapar spöklika öar längs hela Östersjökusten.

Svensk Jakt följer med Bob Karlsson och Anton Olsson på skyddsjakt utanför Söderhamn.

Många jägare använder mindre ryggsäckar på så väl korta släpp som långa turer. Det innebär förstås skiftande krav. Den här gången har Svensk Jakt testat några av de minsta säckarna, de som kompletterar geväret på en kort runda.

I några artiklar under 2022 berättar illustratören och viltskådaren Rolf Svensson om räven. I Svensk Jakt nr 6 får du veta mer om rävens parningsbeteende.

 

Under 2021 mättes det in 91 troféer av kranium och totalt finns det nu 432 troféer i databasen (till och med 31 december 2021). Av dessa är 164 rävar, 119 björnar, 110 bävrar, 20 lodjur och 19 grävlingar. Om de nya kraniumtroféer som mätte guld, silver och brons kan du läsa mer om i tidningen.

Att torka kött är inget nytt. Men att göra det på sydafrikanskt vis kanske kan erbjuda en ny spännande smakupplevelse.

I Redskapsboden kan du lära dig att torka viltköttet på ett lite annorlunda sätt.

 

Detta och mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nummer 6/2022.

 

 

Premiumartiklar

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

 

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet?
Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev