Fjällräven fortsätter att öka i Skandinavien, rapporterar Naturvårdsverket. Foto: Kjell-Erik Moseid

Fortsatt fler fjällrävar

Fjällrävarna fortsätter att bli fler, och med en ökning på cirka 20 rävar sedan den förra inventeringen finns det nu 470 vuxna individer i Sverige.

Fjällräven klassificeras som en starkt hotad art och det går sakta framåt för det vackra djuret. År 2000 bedömdes stammen vara 40–60 individer, och på 20 år har den trots omfattande insatser inte ökat med mer än 400 djur.

 

Bra gnagarår

Årets inventering, som görs tillsammans med Norge, visade 118 registrerade nya kullar i Skandinavien, vilket är en tydlig ökning sedan förra året, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida. Tillväxten antas bero på att det varit ett bra år för smågnagare, som är fjällrävens huvudsakliga föda.

– Det mesta tyder också på att de intensiva bevarandeåtgärderna med stödutfodring har en betydande effekt för den positiva utvecklingen, säger Malin Åhl som är handläggare på Naturvårdsverket.

 

Hoppas på överlevnad

Inventeringarna visar att det har gått mycket bra för fjällräven i de sydliga bestånden, medan det gått sämre i de norra. Det tror man på Naturvårdsverket främst beror på att det varit ett bättre smågnagarår i söder.

Man hoppas nu att smågnagarna, särskilt lämmel, ökar. Det skulle ge valparna som observerats under 2021 större chans att överleva till våren, och därmed kunna föda upp egna kullar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev