Licenstilldelningen för björnjakten i Västernorrland nära nog fördubblas, för att hantera en kraftigt ökande björnstam. Foto: Olle Olsson

Historisk björnlicens i Västernorrland

Premium

Det blir nära nog en fördubbling av tilldelningen när jägarna i Västernorrland går till skogs den 21 augusti för att jaga björn. Länsstyrelsen presenterade under dagen sitt licensjaktbeslut.

Björnstammen i Västernorrland bedöms ha ökat kraftigt de senaste åren, och ligger idag på 440–450 björnar. Med stöd av den beräkningen höjer länsstyrelsen årets licens till 75 björnar, vilket är en ökning med 35 djur jämfört med tidigare års tilldelning.

 

Inte tillräckligt

En spillningsinventering som genomfördes hösten 2020 visade på att björnstammen ökat med 25 procent, trots flera år av högre och nära fördubblad tilldelning.

”Med tanke på björnstammens nuvarande storlek samt att färre björnar dött av andra orsaker än jakt räknat från oktober 2020 anser Länsstyrelsen att 75 björnar är ett väl avvägt antal för årets björnjakt. Länsstyrelsen ambition är att sänka nuvarande björnstam successivt mot de mål om 175–242 björnar som länets Viltförvaltningsdelegation beslutat. Även om skadenivån stadigt legat på en låg nivå trots fler björnar än förvaltningsmålet måste vi även väga in människors oro för björnarnas närvaro”, säger Lars Wiklund, viltvårdare vid Länsstyrelsen Västernorrland i ett pressmeddelande.

 

Selektiv jakt

Som den främsta orsaken till ökningen anges att andelen könsmogna honor ökat till att motsvara 60 procent av stammen. Det ger en hög tillväxttakt.

Jakten har under många år inriktats på ensamma björnar. Hona med ungar, och ungar som följer hona, är fredade och det är en av förklaringarna till att andelen honor ökat markant.

 

Ett jaktområde

En ny spillningsinventering planeras 2025.

Jakten börjar den 21 augusti och avslutas den 15 oktober. Hela länet utgör ett jaktområde.

Mer om beslutet kan du läsa här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev