Som tidigare är inte hona med ungar eller unga som går tillsammans med hona lovliga under licensjakten i Gävleborg. Foto: Johnny Olsson

Ökad tilldelning under årets björnjakt i Gävleborg

Det blir ökad tilldelning under årets licensjakt på björn i Gävleborg. En ökning som länsstyrelsen beskriver som ett kontrollerat sätt att nå beslutat förvaltningsmål.

Länsstyrelsen höjer licenstilldelningen till 70 björnar, fördelat på 55 björnar i det västra jaktområdet och 15 björnar i det östra. Förvaltningsmålet för länet har sänkts till 300 björnar.

Jägarintresset vann – förvaltningsmål för björn sänks

Björntätt

Vid den senaste inventeringen 2017 konstaterades att länet hade 508 björnar, där några också delades med angränsande län. För Gävleborg fastställdes inventeringsresultatet till 448 björnar, med en bedömd reproduktion på 10 procent.

 

Västra respektive östra jaktområdet. Karta: Länsstyrelsen i Gävleborg

Långsam minskning

”En tilldelning på 70 björnar innebär att avskjutningen omfattar ett större antal björnar än vad som motsvarar den årliga tillväxten i länet och kommer därmed att sänka björnstammen i länet. Då länets förvaltningsmål har sänkts tillåter länsstyrelsen i år jakt efter fler björnar än tidigare. Anledningen till att tilldelningen inte är ännu större är för att möjliggöra ett jämnstort jaktuttag över tid, istället för stora fluktuationer mellan åren, och att vi på så sätt når länets förvaltningsmål för björn på ett kontrollerat sätt. Länsstyrelsen använder sig av samma beräkningsmodell som tidigare år för att kunna utvärdera vår förvaltning av björnstammen efter att nästa inventering genomförts 2022.” säger Marielle Cambronero vid enheten för vilt, Länsstyrelsen Gävleborg, i ett pressmeddelande.

 

Snabb jakt

Förra årets tilldelning var 60 björnar, och jakten i det västra jaktområdet avlystes efter tre dagars jakt, då 47 björnar och en överskjutning rapporterats. I det östra jaktområdet var jakten över efter sju dagars jakt.

Jakt vid åtel är tillåtet, men åteln ska vara anmäld och helst före den sista juni för att bli godkänd till jakten. Hona med ungar och ungar som följer hona är inte lovliga.

Björnjakten över i Gävleborg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev