Jägareförbundet i Västerbotten beslutade på årsstämman att ge Sorsele jaktvårdskrets en premie ur Wallenbergska fonden för arbetet med att genom utfodring hindra älgar från att drunkna på Vindelälven. Foto: Kenneth Johansson, Lars-Henrik Andersson

Älgräddningen i Sorsele prisas med premie

Premium

I januari i år räddade jägare i Sorsele flera älgar från att drunkna. Med hjälp av höbalar lockades älgarna att hålla sig kvar på fastlandet. I samband med Jägareförbundet Västerbottens årsstämma uppmärksammades insatsen.

I början av januari i år befann sig ett femtiotal vandringsälgar vid Vindelälven strax utanför Sorsele. Vinterns isar har varit förrädiska, och i början av januari var de mycket svaga. För att undvika fler tragedier började jägarna utfodra älgarna för att på så sätt få de att stanna kvar i området, och inte korsa Vindelälven. Insatsen var lyckosam. Älgarna höll sig kvar på land till dess isarna frusit till ordentligt.

 

Wallenbergska fonden

Nu uppmärksammas jägarnas insatser. I samband med Jägareförbundet Västerbottens årsstämma i helgen beslutades att ge Jägareförbundet i Sorsele en premie ur Wallenbergska fonden:
”Jägareförbundet Sorsele har genom omfattande och enträgna ansträngningar bidragit till att rädda många älgar på vandring från fjällområdet i Västerbotten mot kusten från att drunkna i Vindelälven. Många jägare och medlemmar i Jägareförbundet Sorsele har genom ett uppoffrande och intensivt arbete väglett ett stort antal älgar över förberedda överfarter på Vindelälven samt genom ett strategiskt utfodringsarbete förmått älgarna att stanna upp och så småningom ta säker väg över Vindelälven.”

 

Tagit ansvar

Jägareförbundet Västerbotten menar att Sorselejägarna genom sin insats tagit ansvar och parti för viltet och visat ett både etiskt och sympatiskt förhållningssätt till viltet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev