”Skjut suggor för att minska stammen”

Den praxis som finns i Sverige att ledarsuggan i en vildsvinsflock inte bör skjutas saknar vetenskapligt stöd, enligt flera forskare. De menar att den här inställningen hindrar en minskning av vildsvinsstammen, enligt ett inslag i Vetenskapsradion.

Vill man minska stammen måste man skjuta fler suggor, säger den tyska viltforskaren Ulf Hohmann till Vetenskapsradion.
Även i Tyskland har vildsvinsstammen ökat kraftigt de senaste decennierna och både där och i Sverige har jägarna problem med att hejda vildsvinens stora ökning.
Den svenska vildsvinsforskaren Henrik Thurfjell anser även han att om man vill stoppa vildsvinens expansion eller minska stammen måste man inrikta sig på att skjuta de stora suggorna och då spelar det ingen roll om jägarna också skjuter ledarsuggan.
Det är ingen katastrof, tyska studier visar att man måste skjuta de stora suggorna om man vill minska vildsvinsstammen, sa han i slutet av förra året i en intervju på Radio P4 Kalmar.
Jägareförbundet hävdar dock bestämt att ledarsuggan under inga omständigheter ska skjutas.
Jägareförbundets klövviltkonsulent Göran Bergqvist är själv forskare, han säger att det är ganska självklart för att det inte finns vetenskapliga bevis för teorin att ledarsuggan bland annat synkroniserar brunsten i flocken och lär sina avkommor hur de ska bete sig.
Det måste vara otroligt svårt att ställa upp ett vetenskapligt experiment och testa detta. I stället lutar man sig mot beprövad erfarenhet.
Däremot håller Göran Bergqvist med om att andra suggor kan behöva skjutas för att få ner vildsvinsstammen.
Men det är stor skillnad på att skjuta dem och att skjuta ledarsuggan. Därför har vi regeln aldrig först och aldrig störst eftersom ledarsuggan oftast går först och leder flocken och dessutom är det största djuret.
Vi har också tittat på när på året risken är som minst att de har smågrisar, vilket är i oktoberdecember, säger Göran Bergqvist.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev