De problem mellanskarven ställer till med är gemensamma för de nordiska länderna. Därför behövs en gemensam syn på förvaltningen. Foto: Jan Henricson

Skarven ett problem i alla nordiska länder

Samarbetet mellan de nordiska länderna behöver fördjupas för att komma tillrätta med de stora stammarna av mellanskarv. Om det var ländernas experter och myndighetspersoner överens när ett digitalt möte nyligen hölls för att diskutera de gemensamma problemen.

På mötet diskuterades EU:s regelverk och fågeldirektiv och de begränsningar dessa innebär för en förvaltning av mellanskarven.

Skillnaderna mellan länderna beträffande hur de tolkar direktivet och möjlighet att medge undantag från regelverket var också uppe till behandling.

En försvårande omständighet är att de nordiska länderna som är medlemmar i EU tillämpar undantagsmöjligheten på skilda sätt. Utöver det har Norge ett eget ramverk för skarvförvaltningen.

 

Samma fåglar

Deltog på mötet gjorde representanter för Åland, Sverige, Finland, Danmark och Norge.

– Det är en stor utmaning för EU-länderna är att förvalta skarven så att fiskbestånd och fiske skyddas, samtidigt som kraven i fågeldirektivet och habitatdirektivet uppfylls, säger Per Risberg, handläggare vid Naturvårdsverket i Sverige i ett pressmeddelande från Österbottens fiskarförbund.

I mycket är problemen sig lika i länderna. Dessutom är det inte sällan samma fåglar, flyttande mellan vatten där födosöket för tillfället är som enklast, som ställer till med stora problem.

 

Hotar öring och harr

– Skarven är en mycket rörlig art och expert på att fiska i olika slags vatten, från havsområden till små rinnande bäckar, säger forskaren Niels Jepsen vid Danmarks Tekniska universitet.

Han beskriver att man i Danmark, där mellanskarven förvaltats sedan början på 1990-talet, riskerar att förlora bestånd av harr och bäcköring då skarven fiskar i åar och älvar.

– För att hindra det måste till ett gränsöverskridande samarbete för att förvalta skarven, säger Niels Jepsen.

 

Hela Östersjön

Enligt pressmeddelandet finns det ett starkt intresse för att utveckla det nordiska samarbetet kring skarven. Under kommande möten ska man diskutera vad som behöver göras för att nå en gemensam förvaltning.

– Ett starkt samarbete behövs för att dela information om fungerande förvaltningsåtgärder för att minska skarvens skador. Samarbetet borde på lång sikt omfatta hela Östersjön, säger Marina Nyqvist, verksamhetsledare vid Österbottens fiskarförbund.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev