Arkivbild: Lars-Henrik Andersson

Hungriga hjortar samsas med hästar om hö

I byn Alsen nordväst om Östersund i Jämtland har vintern varit extremt snörik. Det har ställt till med problem för kronviltet, som söker sig till hästhagar för föda.

Sussie Wretström i Alsen har upp till 60 kronvilt som besöker hennes sin hästhage, vilket SVT Nyheter Jämtland har uppmärksammat.

I stället för att fodra hästarna med fyra stora rundbalar med hö i veckan, går det nu åt minst tio balar, berättar hon i inslaget. Kronviltet rör sig obekymrat bland hästarna, som inte bryr sig om de oinbjudna gästerna. Även ett 20-tal rådjur besöker hagen och äter.

– Jag ser ingen annan lösning än att jag fortsätter att mata dem. Det känns som att jag råder över liv och död, säger Sussie Wretström till SVT.

 

Vanligt problem

Svenska Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Magnus Hansson känner väl till problemet med kronvilt i den aktuella hästhagen.

– Så fort det blir en sådan här vinter blir det de här problemen, säger han till Svensk Jakt och berättar att det är Alsenbygdens kronskötselområde som har skjutit till pengar för inköp av höbalar.

– Den här kvinnan ringde mig först och jag skickade henne vidare till kronskötselområdet, så det är de som tagit hand om problemet, säger Magnus Hansson.

 

Rundbalar

Detta bekräftas av Bertil Johansson som sitter i skötselområdets styrelse:

– Vi har byggt upp en kassa med hjälp av fällavgifter som bland annat kan användas till stödutfodring. Vi har oerhört med snö den här vintern och tog beslut om att dela ut lite pengar. Detta var ett särskilt ömmande fall, säger han.

Bertil Johansson berättar att kronviltet är väldigt inställt på rundbalar. Även han har hästgård och hjortarna besöker hans hagar, trots att han utfodrar dem i skogen.

– Det är mer synd om rådjuren egentligen, men de kommer ju också.

 

Ökad avskjutning

Alsenbygdens kronskötselområde är på över 100.000 hektar, kronviltet finns dock inte på hela arealen. Men det är gott om kron.

– Vi sköt 130 hjortar den gångna säsongen, säger Bertil Johansson.

Magnus Hansson på Jägareförbundet ger samma bild.

– Vi har mycket hjort, det skjuts en hel del och avskjutningen i Västjämtland har ökat. Det finns lokalt väldigt mycket kronvilt.

Han uppskattar att Alsenbygdens kronskötselområde går in och stöttar privatpersoner som får problem med kronviltet, men kan också se en annan lösning:

– Om alla jägare lägger 500 kronor i en pott varje år, skulle det finnas gott om pengar till stödutfodring.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev