Den teoretiska delen av Jägarexamen förändras nästa år. Naturvårdsverket ansvarar för de nya digitala proven, som kan börja användas under våren. Foto: Olle Olsson

Teoriprovet för Jägarexamen digitaliseras

Premium

Under våren kommer teoriproven för Jägarexamen att förändras och genomföras digitalt. Utbildningen av provledare startar i februari.

De nuvarande teoriproven på papper försvinner under nästa år. Just nu pågår de sista testerna av systemet, som ska förenkla för både myndighet, provledare och de som ska göra proven.

– Det har varit ett intensivt år med många detaljer, stora och små, som ska hanteras. Just nu genomför vi de sista testerna av systemet innan vi börjar testa genomförandet av provet i skarpt läge, säger Daniel Bladh, handläggare vid Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet.

 

Ska inte försvåras

Provet kommer inte att bli vare sig lättare eller svårare, men enligt Naturvårdsverket kommer det att ge en bättre bild av blivande jägares teoretiska kunskaper. Frågorna kommer att varieras slumpvis till varje provtagare och provledarna kommer inte att i efterhand behöva rätta proven. Den delen står systemet för.

Administrationen förenklas liksom uppföljning och justering i de fall något inte stämmer.

För Naturvårdsverket har det också varit viktigt att provet upplevs som modernt, vilket man anser att ett digitalt prov är.

 

Hjälp vid särskilda behov

Samtliga provfrågor har omarbetats och ett stort antal nya provfrågor har tillkommit. Fokus har varit att förenkla och förkorta frågor och svarsalternativ.

Det kommer att bestå av 70 frågor som ska besvaras på 60 minuter. En provledare övervakar provet, och för att vara godkänd krävs rätt svar på 60 frågor.

Provtagare med särskilda behov kommer fortsatt kunna få stöd med till exempel uppläst prov och/eller extratid tilldelad. Även tolk tillåts när detta är nödvändigt.

Priset för ett digitalt prov är satt till 500 kronor.

 

Provledarens roll

– Vi kommer noggrant föra statistik från hela landet för varje enskild provfråga för att följa upp exempelvis svårighetsgraden. Vi planerar för att provet ska göras på den enhet som provtagare själva tar med till provtillfället, säger Daniel Bladh.

Innan provet blir det viktigt att först testa enheten så att den är kompatibel med provet, vilket de allra flesta mobila enheter anses vara. Det kommer att vara möjligt att se hur provet fungerar, innan det är dags för skarpt prov.

– Provledare ska ha en tydlig bild av hur hela genomförandet av provet ska gå till och de är fortsatt ytterst ansvariga för att provet avläggs på det sätt som föreskrivs. Det kan också bli så att en del utbildningsformer kan behöva lägga om sin strategi för utbildningen. Det kommer krävas att provtagare har gått igenom och förstått hela området för att sedan också lyckas vid provet, avslutar Daniel Bladh.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev