En sameby i Norrbotten beviljas skyddsjakt på en varg efter att den dödat flera renar. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Skyddsjakt på varg i Norrbotten efter flera angrepp på renar

Sedan en tid tillbaka har varg observerats på flera håll i Norrbotten. Bland annat kring Mårdsel och vid kusten i Kalix kommun. Nu har en sameby beviljats skyddsjakt på en varg norr om Överkalix.

Det är NSD som rapporterar att Pirttijärvi sameby lämnade in en ansökan om skyddsjakt i början av veckan. Under torsdagen dokumenterade samebyn och naturbevakare från länsstyrelsen att vargen befann sig nära en renhjord. Dessutom hittades en död ren och enligt länsstyrelsen har vargen fortsatt att jaga och skingra renar.

 

Uppehållit sig i Norrbotten

Anna Danell, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Det handlar om en varg vi kunnat dokumentera i länet i två veckor drygt, som dödat en del renar och där situationen blev ohållbar, säger rovdjurshandläggare Anna Danell Savela till NSD.

I fredags beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt på vargen och även om det är en varg med fisk-rysk härkomst så bedömer länsstyrelsen att den inte kommer vandra ner till Mellansverige. Att låta vargen etablera sig i området är inte realistiskt ur skadesynpunkt, menar länsstyrelsen, enligt NSD.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev