Två fynd av hundens dvärgbandmask har gjorts i obducerade vargar. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Hundens dvärgbandmask påvisad hos varg

Två fall av hundens dvärgbandmask har upptäckts av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i en studie av prover sparade från obducerade vargar.

Det är första gången som parasiten påvisats hos vilda vargar i landet, trots att den har förekommit länge i Sverige.

Detta tack vare att en ny analysmetod specifik för hundens dvärgbandmask togs fram 2019. Eftersom prover från varg sparas till SVA:s biobank gjordes under 2020 en studie av äldre prover, där det fanns tillräcklig mängd kvar att undersöka. Av 116 undersökta vargträckprover var två positiva för hundens dvärgbandmask.

 

Låg förekomst

De två vargar som var positiva för hundens dvärgbandmask i träckprov var båda födda i Sverige, en hane född 2007 i Amungenreviret, och en av hans avkommor, en tik född i Tenskogreviret 2011.

Hanen sköts under skyddsjakt i oktober 2012 i Ljusdal, Gävleborgs län. Tiken sköts under skyddsjakt i december 2012 i Bergs kommun, Jämtlands län. Inga andra undersökta vargar under perioden 2012–2020 bar på parasiten.

Erik Ågren, SVA.

– Resultaten stödjer att parasiten fortsatt förekommer i landet, men till synes i låg omfattning, säger Erik Ågren, chef för viltsektionen vid SVA.

 

Ingen ökad risk

För personer som hjälper till med insamling av vargspillning för inventeringen av vargpopulationen i landet bedöms fynden inte utgöra någon ökad risk, då all hantering av djurspillning ska ske enligt rutiner med noggrann handhygien, som användande av skyddshandskar.

 

Rapportera fynd

Hundens dvärgbandmask lever som vuxen parasit i tarmen hos hunddjur, däribland varg. Hjortdjur som älg och ren är mellanvärd för larvstadiet, som kallas hydatidcysta. Dessa vätskefyllda cystor hittas oftast i lungorna på mellanvärden, men kan finnas även i andra organ.

Även människor kan råka bli mellanvärd om man får i sig ägg från dvärgbandmasken.

Statens veterinärmedicinska anstalt är mycket intresserad av att undersöka cystiska förändringar som hittas hos hjortdjur, för att övervaka förekomsten av denna parasit.

Fynd rapporteras enklast in till SVA på rapporteravilt.sva.se.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev