Om offentliga kök har vildsvinskött på menyn ökar efterfrågan och därmed jakten, sägs det i en motion i Tanums kommun. Foto: Jan Henricson

Viltkött i skolor för ökad vildsvinsjakt

På lokal nivå tas allt fler initiativ för att de offentliga köken ska ha mer viltkött på menyn. Nu har moderate riksdagsledamoten Johan Hultberg från sin fullmäktigeplats föreslagit att Tanums kommun regelbundet ska servera viltkött i de kommunala köken.

Johan Hultberg (M).

När kommunfullmäktige i Tanums kommun på måndagen höll sitt möte lämnade riksdagsledamot Johan Hultberg (M), som också är ersättare i fullmäktige, en motion där han slår ett slag för att de som äter i de kommunala restaurangerna regelbundet ska serveras viltkött, och då särskilt vildsvinskött.

 

Snabb ökning

– När storkonsumenter av livsmedel, som kök för skolor och äldreboenden, efterfrågar lokalt producerat vildsvinskött stimulerar det till ökad jakt. En viktig fråga då vildsvinsstammarna växer snabbt, med de problem det innebär för jordbruk och i trafiken, säger Johan Hultberg i en kommentar till sin motion.

Han poängterar att mycket annat måste göras för att öka avskjutningen, men att en central fråga är att jägarna ska få avsättning för köttet.

 

Fråga i riksdagen

Därför vill Hultberg att jägare ska få lov till småskalig försäljning av vildsvinskött utan att köttet måste gå via en vilthanteringsanläggning. En fråga som han drivit i riksdagen i många år.

– Redan 2013 lyfte jag förslaget i en frågestund med dåvarande landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) och sedan har jag haft fler interpellationsdebatter med efterföljande landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i frågan. Nu äntligen ser det ut att kunna bli verklighet då regeringen i april gav ett antal myndighetsuppdrag om att bland annat just detta, säger Johan Hultberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev