Kritiserad genetikmodell kan skrotas

Den beräkningsmodell som genetikerna Laikre och Ryman tagit fram, och som ligger till grund för Naturvårdsverkets förslag till gynnsam bevarandestatus för den svenska vargstammen kommer inte att användas i fortsättningen. Det uppger en källa för Svensk Jakt men uppgiften dementeras av Naturvårdsverkets viltsamordnare Ruona Burman.

 

I fredags hölls en workshop om vargstammens genetik. Men en källa berättar för Svensk Jakt att Naturvårdsverket gjorde ett avgörande ställningstagande redan tidigare under veckan under ett möte med professor Nils Ryman.

Ryman har tidigare, tillsammans med professor Linda Laikre, tagit fram en matematisk beräkningsmodell för hur många vargar som behövs i landet för att uppnå en gynnsam bevarandestatus. Naturvårdsverket använde sig av modellen som sedan blev stark kritiserad av bland andra genetikprofessor Dag Lindgren.

 

Modellen gav inte svar på rätt frågor

Under det möte mellan Naturvårdsverket och Nils Ryman, som ägde rum i Stockholm, ska Ryman ha förklarat för Naturvårdsverket att hans modell inte svarar på de frågor som Naturvårdsverket vill ha svar på.

När workshopen ägde rum i fredags ska saken alltså ha varit utredd. Vargforskaren Olof Liberg, som inte vill kommentera detaljer, säger att det var ett konstruktivt möte. 

Det var inte meningen att vi skulle komma fram till något konkret så det gjorde vi inte, men det var ett bra möte, säger han.

Naturvårdsverkets viltsamordnare Ruona Burman säger att de inte har förkastat Laikre och Rymans modell men att de kommer att analysera det som sagts under veckan. Hon säger också att hon inte var med på mötet i Stockholm med Nils Ryman.

Nils Ryman vill inte kommentera mötet.

Arbetet med konkreta nivåer av vargstammen ska vara klart sista juni.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev